Man kan om man vill!

På SOn kollar vi på filmen "På västfronten intet nytt", en hemsk film om hur det var under första världskriget. Vi får följa några 19åriga tyskar som dödar och dör. Det är en hemsk och ganska jobbig film att titta på. Det är en som är huvudpersonen (ganska logiskt) men han har ett väldigt djupt samtal med en fransman han precis knivhuggit. Hela natten ligger han och fransmannen i en lergrop och fransmannen andas tungt. På sena kvällen hade han, Paul som han heter attackerat fransmannen och knivhuggit honom i bröstet/magen. Jag kommer faktiskt inte riktigt  ihåg hur det började men i alla fall så dör han inte direkt. Paul ligger kvar med fransmannen och på morgonen kryper han närmare och säger "jag tänker inte döda dig, jag vill hjälpa dig". Han knäpper upp fransmannens uniform och plockar fram någon form av kompress eller tryckförband som han lägger under hans skjorta, på såret. Fransmannen kvider och Paul börjar prata; Bortsett från våra vapen och uniformer är vi lika, vi talar inte samma språk men vi är alla människor. Franmannen dör och Paul säger till honom att han ska skriva till hans familj och berätta att han dödade deras far.
Han kunde verkligen älska sin fiende. Under ett världskrig då dem försäkte döda varandra säger en man till sin motståndare "Vi är samma människor". Han säger att dem är lika mycket värda trots att de krigar mot varann.
Det tycker jag är underbart! Man kan älska sina fiender!
Nu tänker du kanske att han hade ju inte valt vilka som skulle vara hans fiender i det fallet. Du kan ju alltid välja vilka du ska vara vän med och vilka du inte ska vara bekant med. Men se detta som ett bevis på att man kan om man vill. Hade några andra tyskar varit hade de säkert dödat Paul för hans beteende, men han tog risken och trottsade "reglerna".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback