Hissa- dissa

+
Just nu är jag så otroligt stolt och tacksam över mina grabbar! En väldigt fin onsdagkväll hopsatt av dem till störst del.
Jag äger nu min första fairtrade tröja.
Julkalendern börjar imorn.
Ö&B reklamerna, så dåliga så de blir bra.
Jag har för underbara vänner. All kärlek till er!
-
Gymnasieval, usch att måsta välja en massa.
Plugga, aldrig riktigt kul.
Strömavbrott igår. Rätt långtråkigt.
Avis på bönderna i bonde söker fru som valt sin "rätta" och åker på semester.
Första tanken: Usch så suddig
Andra tanken: Meeen rätt härlig ändå, på sitt sätt.

Hej mitt vinterland!

Kyrkan fylldes och jag satt bakom flygeln tillsamans med lille Erik. Lovisa försökte med lite charader berätta för mig att det börjat snöa, men jag förstod inte vad hon menade. Kören tog plats och började "Vi tänder ett ljus i advent". Jag och lille Erik tände adventslujsen och jag ställde mig sedan i kören för att sjunga med andra gången. Församlings/tantkören sjöng några låtar som en kör med tanter och farbröder brukar sjunga. Teen choir sjöng lite nyare klassiker och "ungdomligare" låtar som viskar en bön och all I want for christmas. Pauline och Lovisa sjöng några duetter och Elisabeth en solosång. Ulla spelade dragspel och Lasse och Inger bjöd på fiolmusik med piano. Maria höll andakt och Birgitta läste någon dikt. Och under hela tiden föll snön.
På förmiddagen trodde jag det var julafton. Jag och Fia gick ned med några barn som snabbt förökade sig (misstolka inte). För det kom ned någon liten hela tiden. Superkul!
Imorgon ska jag till Gävle och Vasaskolan på öppet hus. Spännande!
Ta det försiktigt och halka inte på isen!

1a advent- nyår

Igår pågicks adventsstök hos farmor. Upp på vinden i kylan för att ta ned ljusstakarna och stjärnan, och samtidigt kolla på lite kläder från farmors unga dar. Jag provade också och visade mina föräldrar balklänningen jag ska ha i sommar då jag går ut nian. Stor och rosa!
Farmors kommentar på några av kläderna jag tog ned: De där kan du väl ändå inte ha. Ska du på antikmässa eller?
Jag åkte vidare till morfar för att fixa julfint i affären. Så om ni har vägen förboi ur-mäster i Tierp så checka in skyltfönstrena som jag snyggat till. Jag har till och med valt vilka klockor som ska få stå där, fina grejer det.
Efter en talrik julgröt och en kopp te sitter jag nu på min säng och ska fixa mig för att åka till kyrkan och umgås min mina favoritungar, och Fia såklart! I kyrkan är det antagligen fest i dag. Kyrkoåret är slut, med andra ord i kyrkan är det nyårsafton idag, ich.
Ikväll forsätter festen med adventskonsert! 18.00 i Borgenkyrkan sjunger bla gamla Teen choir. Kom då!
Passa också på att boka in tredje advent kl 11.00 för en tonårsläger inspirerad Gudstjänst som jag kommer leda. Cecilia Thomsson sjunger (med komp som pressenteras på plats) och Maria Melin predikar + att det är JITS!
Ha det grymt så ses vi!
Ps kika in på borgenkyrkan.se och läs inlägget jag skrivit om scout där. Länk hittar du under "länkar" nedan.

Som det ska vara!

Killarnas kväll- Tjejerna planerar. Kan det bli bättre?
En underbar kväll då elva killar har fått gjort allt för att lösa utmaningar, gåtor, "Kvinnliga celler" och inte minst försökt imponerat på oss tjejer.
Vad är tex priset för att få låna en klacksko av mig? Den gick bort för fem massages. En puss på kinden tog halva kvällen nästan.
Jag har för första gången blivit buren in i andaktsrummet med en sväng om. Blivit otroligt bortskämd då det räckte att säga "oj, så törstig jag är" så hade man ett glas vatten framför sig. Otroligt kul!
Nu kanske du tycker att vi har varit elaka och bara kört med killarna idag. Men faktum är att dem har lärt sig en hel del, iallafall hur man imponerar på oss tjejer som var där! OCh vi har lärt oss att även om vi kan verka lite elaka i vanliga fall.. så kan det vara värre! ;)

Den tjugofjärde november

Idag är det yttligare en stor dag.
För det första så fyller lilla Evelin 14år idag, stort grattis till henne!
För det andra så fyller min lilla Fia 15år idag. Denna brud som idag på luciaträningen (liksom så många gånger tidigare) fick mig att börja gråta när hon sjöng solo. Helt omöjligt att låta bli! Grattispuss på dig min tös!
<3

Titta inte nu Gud.

Många som är medvetna om att det håller på att göra något dumt säger "Snälla Gud, titta inte nu"
När jag gör misstag tänker jag "Titta nu Gud, du hade kunnat gjort så det här inte hände, men de gjorde du inte... dumma Gud"
Jag blir så less när jag sitter och väntar och försöker se Dig, men Du verkar vägra visa Dig för mig!

No time

Plugg, plugg, plugg är vad mitt liv består av för tillfället. Massor av andra saker ska jag också göra och ansvara för i kyrkan bla. Tyvärr så hamnar blogga relativt långt ned på listan.
Just nu bjuder jag på denna bild.
Jag som inte en kan göra en vanlig inbakad fläta lyckades i somrars göra denna på Alice. Stolt faktiskt!

En fråga...

Säg mig, varför är bibeln så konstig? Obegriplig och flummig? Vad är poängen med det?

Den tjugonde november

Idag fyller lilla Linda 18år. Något hon har längtat ortoligt mycket efter och nu är dagen här. Stort Grattis till Linda!
Linda i sin långklänning!
Från ett födelsedagsbarn till ett annat.
Idag ska jag till Evelin för att fira henne som fyller på torsdag.
Evelin där hon trivs som bäst, med àsta.
OBS. Jag har snott båda bilderna från facebook/blogg...

Även raka vägar är krokiga

Ibland undrar jag hur mina föräldrar tänkte när de uppfostrade mig. Om dem tänkte alls. Om jag i dagsläget är den dom trodde och räknade med att jag skulle vara när jag var liten?
Jag är säker på att Gud har en mening med mig och med allt jag gör. Alla enorma misstag jag har gjort och kommer att göra, allt pinsamt som jag bara önskar kunde försvinna och allt som är riktigt bra.
Jag tänker att livet är såhär:
Vi föds alla på stjärnan. Om vi bara följer grupptyck och gör som "alla andra" på den breda raka vägen och inte tänker oss för, är slutet en inburad fyrkat. Fyra hörn, svarta hörn och bara samma, samma, samma. Här hittar vi alkoholen, drogerna och narkotikan. Sällskapat med mobbing, orättvisor, väldtäckter och misshandel.
Men jag under livets tid får vi tillfällen att svänga av och byta väg. Byta till den blåa och "Bra" vägen. Gud. Den väg som bara leder till ett ställe och det är Gud. Den Gud som är vägen, sanningen och livet. Tron, hoppet och kärleken.

Lunch

Farmiljen Fritzon äter lunch tillsammans. Huvud änmet är "Vem i familjen är normalast"
Alice pratar om att "tama" en gris (göra en gris tam). Drar bellman och ketchup-skämt. Vägrar äta grönsakerna.
Mamma skrattar åt allt. Säger "lådda" och påstår sig vara normalast i famlijen.
Pappa läser lantbrukstidningen och drar "skämt". Jämför bilder i tidningen på tjurar och skryter för sig själv om att våran "lillen" är så fin och snäll.
Det var en gång en gube som bodde i en lådda, med sina söner bådda.

Och som ni märker så antecknar jag allt. Jag måste ju vara normalast... ;)


Roligt plugg!

Idag har jag pluggat. Det var faktiskt ganska kul! Ja, du läste rätt. Jag har skrivit en a5 sida om min framtid på spanska +svensk översättning, och ett svar till en frågespalt på engelska. Och det var rätt intressant faktiskt. Verklighet, tankar och hopp, med andra ord helt klart min kategori!
Ha det bra! 

Bonde

Min lugna vecka visade sig idag inte vara lika lugn som jag trodde den skulle bli. Jag pluggar, pluggar och pluggar lite till. Alltid finns det något att plugga, synd bara att det inte är så kul.
Efter skolan idag tog jag mig lite tid att åka till morfar och dricka kaffe, skriva på skrivmaskin och prata lite.
Igår var jag med pappa på djurrunda och hälsade på alla kossorna, myste med en dagsgammal kalv och gullade med stortjurarna. Insåg att vi har en übersöt highlandtjur med afrolockar i hela huvudet som jag försökte fota men det gick inte i mörkret. Men också hur stolt och lycklig jag är över att vara bonde!

Skriv ned dem

Jag har verkligen fastnat för att citera folk. Idag ringde min moster och vi pratade ett tag om framtida drömmar.
Jag har planerat mitt bröllop, funderat på hur jag ska inreda mitt framtida hus, gjort en bild av hur min framtida man ska vara (vilket antagligen inte ens kommer hålla till 25%, men ändå). Då sa min moster att jag skulle skriva ned alla mina drömmar. Jag tänkte att jag lär väl komma ihåg dem ändå så det skulle väl vara rätt onödigt. Men moster min forsatte och sa att det skulle vara något underligt med att hjärnans undermedvetna fokuserar och får drömmarna att gå i uppfyllelse om man skriver ned dem. Jag kan inte garantera att det funkar men drömmer du om något så är det värt att försöka!
"Skriv ned dina drömmar så går dem i uppfyllelse"
Foto: Evelin Fräki

Citerat

För allt du hatar hos dig själv- förlåt dig själv.
För allt du älskar hos dig själv- förlåt dig själv.
För allt du skäms över.
För allt du är stolt över.
För allt du vill dölja.
För allt du vill visa upp.
För allt som inte blev som det skulle.
För allt du är.
För allt du ville vara.

Förlåt dig själv.

En komikers uppväxt- Jonas Gardell

Jesus knackar på


"En liten flicka satt hos doktorn som lyssnade på hennes hjärta med ett stetoskop. Hon fick pröva lyssna till sitt eget härta och hörde hur det dunkade. Doktorn frågade henne om hon visste vad det var som gjorde att det dunkade från hjärtat. Fickan svarade: "Det är Jesus som knackar på"."




Kördag!

Idag har jag varit på kördag i Örbyhus hela dagen. Först var jag ioförsig (hur skriver man det utan förkortning egentligen) på ledarfrukost i Borgenkyrkan och hade det mysigt och gott. Smet iväg till tåget och hjälpte på vägen dit en tant att sätta på en paket på pakethållaren på hennes cykel. Det borde vi alla göra varje dag! Jag gick extra rak i ryggen därifrån och tanten med ett lite större leénde på läpparna. Det kanske inte är varje dag en tant har hämtat ett paket på ica som var större än hon trodde och som sen gav henne problem när hon skulle bära både det och leda cykeln, men nån hjälp behöver alltid någon. Och även om vi har bråttom så hinner vi alltid göra något litet. Jag som redan tyckte jag var sen till tåget hann med det ändå, fast jag stannade en liten stund. Jag tror Gud stannade klockan så jag skulle hinna, för jag är säker på att han ville att jag skulle hjälpa tanten just då. Och han vill att du ska hjälpa en tant, en farbror, en kompis eller en "vanlig random" imorgon. Han vill att DU gör goda saker för andra!
Vi måste alla hjälpas åt att "knäcka" myten om att ungdomar inte är trevliga, hjälpsamma och allt det som gör en tillen bra medmänniska. Tillsammans kan vi göra det!

Torsdagsfika!

Just nu denna härliga torsdag sitter jag och avnjuter denna tropiska mini-fruktsallad med chokladtopping och en stor kopp kamomill te.
Självklart avnjuts det med mysstämmning!

En verklighet i drömmen

"Drömmen är verklighet för stunden" citerat Linda Dahl

Linda sa till mig att hon kommit underfund med att drömmar är lika verkliga som verkligheten. Bara sådär på rak arm så tog jag in det rätt flummigt, men när man tänker lite längre och faktiskt försöker förstå hur, så gör man det. För såsom citatet ovan så är drömmen verklighet för stunden. Det är det du utsätter din hjärna och dina tankar för. Är det något du minns från sömnen så är det ju drömmen. När du sover så lever du i drömmen och då är drömmen din verklighet!
Men vad vi vet så kan man ju inte styra sina drömmar, dem lever i sitt egna liv på något sätt. Eller, vem har sagt att du kan påverka ditt liv? Vem har sagt att det inte är någon högre kraft som påverkar eller styr livet? Inte som om vi vore robotar eller så men ändå så är det kanske förutbetsämt.
När någon (i detta fallet jag) säger "högre kraft" är jag säker på att jag inte är den enda som suckar och tänker "Gud såklart!". Kan det vara en anledning att tro på Gud? Att faktiskt veta att det är "något" som är lite högre än allt annat och sedan gå vidare och förknippa det till bibeln.
Googlar man på "Drömmar" så kommer bla den här bilden upp.

Mumsigt!

Innehåller:
Vispad vaniljvisp
Värmda bär
Frys ned lite vispad vaniljvisp, låt stå i några timmar.
Välj bär och låt dem koka upp i micron, håll koll så de inte kokar över!
Häll de varma bären och såsen över den egengjorda glassen och servera genast. Njut!
+ Funkar utmärkt att förbereda dagen innan
+ Väldigt enkelt
+ Använd vilka bär du vill/har hemma
- Tar lång frystid
- Använd inte glasskål att frysa i, den kan spricka
TIPS! Strö över lite finhackad choklad.

Jaguar xkr-s

God morgon!
När jag vaknat och kom ner satt pappa och kollade på ett bilprogram. Jag tog mitt te och kollade lite jag med men insåg snart att det var ganska löjligt. Just då hade männen på programmet nämligen fått en massa mail av killar som inte kunde prata bilar med sina tjejer. För saab var för löjligt, lamborgini för dyrt för att kunna skryta med osv. Och jag antar att killarna som mailat inte ville prata om en rosa polo. Killarna i programmet hade då hittat en bil som passade både killarna och tjejerna, jaguar xkr. Dom sa det så roligt "Säg bara Jaguar..." och så skulle tjejerna falla direkt.
Så här ser bilen ut.
Nu till min fråga: Skulle du falla för samtalet om den här blåbärs-blåa bilen? Mao; Anser du att det funkar, det som dom sa?
Mig skulle det inte funka på i alla fall. Men jag vet ju vad jag vill ha i bilväg med så...

Allhelgona

Idag är det alla helgons dag, allhelgona som jag säger. Varje år på allhelgona åker vi till kyrkogårdarna och tänder ljus vid gravarna. Pappas sida är på en kyrkogård och mammas på en annan, så därför får vi åka till två ställen.
Idag var vi först på Gudstjänst i Borgenkyrkan då det var ljuständning för de som dött i församlingen under året.
Sen är det alltid lika spännande att kolla på gravstenar, olika sorters ljus och pynt på gravarna.
Självklart hör det till att alltid frysa..
Ljuslyckta i gravstenen. Så vill jag ha på min gravsten.
Minneslunden i socken
Kolla vad gulligt! Smygfotat på en granngrav till min Farfars fars familjegrav.
Från minneslunden, socken.

Oinformerad

Jag vaknade übersent idag! Tio i tolv vaknade jag, ringde Amanda, åt lite och begav mig till Evelin. Jag hinner nästan bara komma in innan mormor ringer mig pch undrar om jag ska vara med på eftermiddagen. Helt blond står jag där och fattar ingenting. Mormor förklarar då att det är urnedsättning av min gammelmormor idag kl 15 och att hela släkten ska vara där. Så strax efter fyra lämnar jag Evelin och cyklar till mormor och spontanträffar hela tjocka släkten. Supertrevligt!

Profilbildsbyte hos Evelin!
Mina världssöta sysslingar Valter och Majken!

Positivt!

Har någon nån gång sagt "Se det positivt.." till dig? Eller har kanske du sagt det till någon?
Jag brukar försöka se allt positivt, eller det positiva i allt. Det funkar nästan jämt, vissa som tex varför det ska vara motvind på väg hem från skolan varje dag ligger på botten. Varför skulle nån må bra av att jag har motvind liksom?
Något annat som jag ofta tänker är att det kunde varit värre. Okej det blåser men jag kommer i alla fall hem, jag har ett hem att komma till.
Jag tror uttrycket "tänk på barnen i arfika" är lite för uttjatat, men det används ändå flitigt. Jag tycker inte det är rätt att känna sig bra och lyckligt lottat genom att se ner på andra. Snarare tvärt om, de i afrika kan känna sig lyckliga att de lever i skit för att andra ska få ha det bra. Hade jag haft gångavstånd till afrika hade jag gått dit med mat varje dag, men jag kan inte skicka en potion makaroner med posten, tyvärr.
Vi säger att du bryter benet. Vad är det positiva med det? Jo, kanske kan du när du mår lite bättre vara ett ljus på sjukhuset och försöka sprida glädje till läkaren och skjöterskorna. Kanske träffar du en människa som ändrar en åsikt eller kanske ändrar du något på dig som gör dig bättre. Du hade kunnat bryta båda benen, eller dött, men du lever med endast ett brutet ben.
En kväll på scouterna för några månader sedan berättade en av mina scouter att hennes föräldrar var skilda. Hon log när hon sa det och jag kunde inte låta bli att kommentera det. Hon sa "Positiv, var positiv, positiv, positiv!" En liten tjej i mellanstadie-åldern kunde se det positivt och det är verkligen något jag beundrar.
Bär med dig det: Var positiv och möt svårigheter med glatt humör, då löser du dem mycket enklare.
Mina fina!
Positivt!

Bieffekter

Det finns mycket bra, Gud har skapat mycket gott tänker jag. Men är det verkligen så? Är allt så bra i längden?

Till exempel: Alvedon (och dyl värktabletter som ipren mfl)
Alvedon är en sjukt bra uppfinning då du har ont. Alvedon lindrar i stort sett all smärta och värk du har. Men även alvedon har sina bivärkningar, det har allt. Du kanske inte får ont i magen av att lindra värken i huvudet, men reningsorganen i kroppen mår inte så bra av värktabletter i för stora mängder.
Om vi nu säger att alvedon kan slå ut lever/njurar men lindrar smärta för stunden, är det då en bra uppfinning?
Jag tror att Gud skapat allt, samtidigt som jag tror att Gud bara skapat gott. Nej, jag får inte riktigt ihop det jag heller. Det finns mycket dummt på denna jord, men var det verkligen tänkt så? Tänke Gud så långt att de bra skulle bli dåligt till slut eller har djävulen bidragit med det dåliga? Och vad är då egentligen dåligt och vad är bra?

Övernattning

Det väcker ett hopp om att alla nån gång ska hitta vägen


Jag har nu varit på övernattning i Skärplinge med de nya konfirmanderna. Hos oss har konfirmationen pressenterats som en övningskörs-tid då man får prova på Jesus och tro på honom. Jag tycker det är väldigt spännande att se människor utvecklas till något mycket större och bättre. Och det ska bli superkul att få följa dessa ungdommar under ett övningskörs-år i tron på Jesus. Tänk så mycket häftigt som dom får uppleva och som jag då får uppleva med dem. Fantastiskt!

Gudstjänst- tjänst för Gud

En Gudstjänst är inte bara då du sitter i kyrkan, lyssnar till någon som pratar om Jesus, sjunger några psalmer och slänger iväg nån bön. En Gudstjänst är allt de du gör, för Gud.
Jag har ofta hört folk säga att i kyrkan måste man sköta sig och på en Gudstjänst får man inte göra si och så. Visst det ligger nått i det, jag tycker det kan vara jobbigt om folk som sitter runt mig pratar eller inte kan låta mobilen vara i tio minuter. Men jag har både lekt duracell kanin, tullindrivare och städerska under Gudstjänster i kyrkan.
Jag tror att många tänker att Gud ser mig i kyrkan och då måste jag sköta mig, men Gud ser alltid dig. Livet är en Gudstjänst, du gör något i Guds tjänst, för Gud. Du och jag är tillsammans Guds armar och ben på jorden och vad jag gör, gör jag för honom. Det är en Gudstjänst.
Lisa Nilsson – Långsamt Farväl
Framför allt början av refrängen säger allt för mig.
Bläddrar efter någon gammal bild som skulle kunna passa, men fastnade för Elton!