Skolskogen

Idag har jag varit ute, ute i den vilda skogen tillsammans med min klass. 20 åk 8or, fyra lärare (varav en har gått skaut för många herrans år sedan), och så jag.
Jag gjorde en spårning igår som de fick gå, så lekte vi lite lekar och bara njöt av vädret och naturen.
Då undrar ni säkert varför en klass med 8or var i skogen en hel dag? Jo min klass är så bråkig och därför måste vi lära känna varann bättre så vi kan slappna av sen och arbeta på lektionerna (Klassen påstår att vi känner varann för bra och därför kan stojja så mycket). Bara några få tyckte att de var tråkigt eller jobbigt att vara i skogen och jag kände mig lugn (!), en efter en kom de och frågade om de kunde få låna min kniv (jag är den enda som är behörig och därför fick bara jag ha) och hör och häpna, klassen var trevliga mot varann! Förbandslådan var med men de bandaget andvändes till var som snöre till en pilbåge. Två plåster förbrukades och inga tårar föll, precis som det ska vara!
Jag tror minsann att Gud var med oss, eller jag är ganska säker på de!

Nu måste jag börja packa till konfalägret som är nästa vecka, Jippi!

Missnöjd men stolt!

Som ni kanske har sett så går inte min rubrik ihop egentligen... Men de är lite olika saker fast ändå inte.

  • Gjorde ett dåligt prov i spanska imorrse som antagligen gick käpprätt åt hellskotta! Missnöjd
  • Igår så planerade jag lite gudstjäns som min jour-grupp ska hålla den 15maj, kom sent eftersom att jag kom direkt från ett annat möte och tur vär väl de! Blev så irriterad och konstaterade att pensionärer är envisare än man tror. De vi hakade upp oss på var sångerna, "vi måste ta någon som vi kan" ja men "jag vill sjunga om dig för evigt är ju jättelätt och bra, nybörjar sång på tonår ju!" Äh men den kan ju ingen! Ingen? Nehe så vem kan psalm 252 då? De som sitter tyst eller mumlar under psalmerna? Ungefär... Så blir det när mamma är yngst i jourgruppen förutom mig och Fia..
    Men... Jag blev så stolt när jag fick egenom orgel till lovsångerna (vi har några lovsånger iaf)! De är ju perfekt!
  • Och så måste jag lära mig spela piano... på riktigt, och inte bara klinka en massa!
Och slutligen KOM på gudstjänst i Borgenkyrkan den 15/5 kl 11.00. Jag kommer medverka och förhoppningsvis Fia också! ;) Varmt VÄLKOMNA!

Direktbesked från solen i Skämsta!

Filip: Varför är du inne på facebook och sitter med en tidning samtidigt?
Jag: För att jag är kvinna och kan göra två saker samtidigt... ;)
Filip stannar på stegen och säger: Ja de märks ju på Alice.. Hon sjunger och gör andra saker samtidigt...

en stund senare..
Filip: Hur många saker kan killar göra samtidigt då? Om tjejer kan göra två?
Jag: Öh.. (vill säga en, men vet inte om jag vågar) jag kan skriva här och fråga...

25 grader SOL! <3

"Han har uppstått jublat och ropat, graven så djup den är tom. Han som mött döden ger oss liv, liv i överflöd- i överflööd! Jesus lever, Halleluja! Jesus lever, halleluja!"
Nu har jag kommit på varför vi är lediga på annandag påsk,för att vi ska hinna smälta de fantastiska som hände på påskdagen! JESUS UPPSTOD! Han återuppstod från det döda precis så som skriften förutspått.

Igår hade jag en underbar dag med min fina släkt, tårta, 4 i soffan, och boul. Och en massa mer som jag inte orkar skriva för att de är så vermt!

Andvänd solkräm och njut av värmen den sista lovdagen (eller början på lovet för några)!
Jesus är uppstånden!

Hästar på liiite fel ställe...

För en liten stund sen så skulle jag gå med Elton hem från Vallby. Jag går ut på 292an och möter farfar som kommer med bilen och ska hem, jag börjar gå så ser jag två lösa hästar komma bort ifrån byn. Så springer de upp på vägen! Jag kollar framåt och ser att de inte kommer någon bil från de hållet, däremot bakom mig... En bil kommer i minst 90km/h och 50m bort springer de runt två lösa hästar på vägen! Jag måste göra nått, men vad? Jag börjar springa mot hästarna för att sjasa iväg dem, samtidigt som jag ringer Pappa. Pappa svarar och jag skriker i telefonen "DE ÄR HÄSTAR PÅ VÄGEN, RING NÅN, GÖR NÅTT!!!"
Jusst då kommer en karl cyklandes i full fart och kommer mot mig och forsätter efter hästarna, de kommer två bilar uppe från infjärdens varav den "bakere" var en  polisbil med två poliser. Bilen stannar och polisbilen kör fram, en kvinna kliver ur och frågar mig om de är mina hästar? Nej! Svarade jag och pekade på mannen som försökte fånga den andra hästen också. Poliskvinnan gick bort och hjälpte mannen som ägde hästarna, och jag kunde efter lite springande och panikslagande andas ut. På köpet är jag inte så förtjust i hästar.. jag är väl inte direkt hästrädd, men jag tycker då inte om dem!

Långfredagen

Getsemane- trädgården där Jesus bad sin kvällsbön.
Golgata/skallen- kullen där Jesus tillsammans med två rövare blev korsfäst.
Barabas- En dödsdömd rövare som stod som alternativ till korsfästelsen isället för Jesus.
Maria Magdalena/Maria från Magdala- en av Jesu närmaste lärjungar som antagligen hade en speciell relation till Jesus.

Detta har hänt sen igår kväll:
  • Petrus, som lovat att aldrig förråda Jesus förnekade vid tre tillfällen att han känner Jesus.
  • Jesus bad igår kväll till Gud om att få slippa denna hemska händelse, men lät ändå Gud bestämma och utföra vad som behövdes.
  • Judas kom tillsammans med översteprästerna och soldaterna till getsemane, där han förrådde Jesus med en kyss.
  • Petrus högg örat av en tjänare till översteprästerna, antagligen i förtvivlan och panik.
  • Jesus fångatogs och förhördes imorse av Pilatus som inte kunde finna honom skyldig på något sett.
  • Pilatus bestämde sig för att han ville frige Jesus, men folket gick emot honom. Imorse frigavs istället Barabas.
  • Jesus blev plågad och bar sitt tunga kors till glogata, där han nu hänger och väntar på döden.
Jesus säger till sin mor Maria och hans Kära Maria Magdalena: Mamma, låt honom vara din son. Han vände sig till Maria från Magdala; Låt henne vara din Mamma.

När allt är fullbordat kommer Jesus att Dö. Han dör får våran skull, för våra synder, för allt fel vi har gjort och kommer att göra.
Så tänk vad som hade hänt om inte översteprästerna mutat folket att välja att korsfästa Jesus istället för Barabas?
Vad hade hänt om inte Jesus dött?
Jag tror att de är ett tillfälle för oss att förstå att även dumma och dåliga saker kan bli något bra! Jag tror inte att folket på Jesu tid tyckte det var bra att han dog, men nu såhär 2000år senare kan vi leva för att han faktiskt gjorde de!
Självklart ville ju några av människorna att han skulle dö då (majoriteten tilloch me!), men de var inte dem som kände Jesus och trodde på honom.
Och så är de ju nu me, kanske 10 av 180 elever på högstadiet på central är kristna (vad jag vet). Och alla andra tycker nog ungefär att de som är okej med att vi firar jul och påsk är att vi får skolledigt och godis/julklappar.

Och egentligen så borde vi fira alla hjärtans dag på påsken, för Jesus dog av kärlek...

Skärtorsdagen för 2000år sedan.

Ja vad hände då? Han dog inte, han uppstod inte och han föddes inte. Vad är de då som är så speciellt?

Jo, han samlade alla lärjungarna till måltid.
Före maten så gjorde Jesus slavagöra, han tvättade alla lärjungars smuttsiga fötter.
Efter de så åt de mat, antagligen som vanligt.
Men efter maten så hände något lite speciellt... Jesus tog ett bröd, tackade Gud, bröt de och sa några vackra ord. Han tog sedan bägaren med vin, tackade Gud, sa några vackra ord och skickade runt så de fick dricka och äta av Jesu blod och kropp. De flesta av er känner igen detta och vet att de kallas nattvard nu för tiden.
Men varför gjorde Jesus detta? Jag skulle säga att han  "levde varje dag som om de vore den sista", Jesus visste att de här var den sista måltiden.
Vilken hemsk känsla det måste vara att veta att imorrn kommer jag dö.
Vad skulle du göra om du fick veta att imorrn är din sista dag, i övermorgon så kommer du att dö en hemsk död?
Jag tror jag hade gjort något liknande som Jesus gjorde. Samlat alla mina kära och berättat att jag älskar dem! Och att även fast jag kanske inte kan vara runt dem fysiskt, så finns jag uppe hos Gud och i deras hjärtan. Att oavsett om jag finns på eller ovanför jodren så finns jag! Och istället för att tänka vad jag skulle  sagt, får man tänka på vad jag har sagt! (inte de dåliga jag sagt, utan de bra!)
Vi hade aldrig kunnat använda oss av WWJD om inte Jesus gjort så mycket bra! Vi har en grund att spekulera runt, så låt oss utnyttja oss av den!


"Mamma byter bo"

Jag har de senaste veckorna kollat på ett tv-program som heter mamma byter bo, och handlar om ungefär samma sak som de låter. Två mammor byter under en vecka familj och levnadsvilkor, de första dagarna ska mamman leva precis som mamman i huset brukar (=familjen bestämmer). De sista dagarna tar mamman befälet och den nya familjen får leva på hennes sätt. Självklart väljer de ut två HELT olika familjer, idag var det tex en från en eko-by på Gotland, och en shopping-tok från Örebro. På Gotland hade de endast utedass och solvarmt duschvatten, och de åt bara ekologiskt och odlade nästan allt själv. I Örebro badade mamman 45min varje morgon och de åt oftast hämt-mat.
Två familjer som levde så olika de bara kan, extrema åt sitt håll liksom.
Jag funderade lite på vad som var bäst, och kom fram till att man ska ha en blandning! Lite mittemellan helt enkelt! Själv tyckte jag att eko-byn på Gotland verkade supermysig, och jag tror att jag skulle absolut inte ha nått emot att ha sommarstuga eller nått där. Men att bo sådär jämt... Nä!
Hur lever du egentligen? Eko-by-bonde, eller hämt-mats-08a?

Dagens bibelord.
Upp-joh syn 2 18-20
Skriv till ängeln för församlingen i Thyatira:
Detta är ett budskap från Guds son, han som ögon som flammar likt eldslågor och fötter som liknar skinande brons.
Han säger till församlingen: Jag känner till allt om era liv. Jag vet att ni älskar varandra och håller fast vid er tro på mig. Jag har sett hur ni hjälper varandra och tålmodigt håller ut i ert lidande. Och jag vet att ni gör mer idag än ni gjorde under den första tiden.

Även om vi tvivlar på vår tro på Jesus, vet han att vad vi vill och behöver. Trotts att vi har det svårt så finns han där och är stolt äver oss när vi klarar de svåra.

Då var det snö- nu är det solsken!

För sju år sedan väckte Pappa mig kl två på natten och sa "Malin vakna, de är dags nu". Mitt syskon var på väg ut, och därför skulle jag till farmor. Jag kommer ihåg att jag satt i baksätet på izuzun och hackade tänder på väg till farmor som mötte mig nere i dörren, resten av natten sov jag i farmors säng.
På morgonen när jag pratade med pappa i telefon så gick jag runt och hoppade upp och ned av spänning, när han berättade att det blivit en flicka skrek jag rätt ut av glädje! I flera år hade jag önskat mig en lillasyster! Farmor och Farfar fattade direkt vad det var. På eftermiddagen när jag kommit hem från skolan så kom pappa och hämtade mig och bilen, för att vi sedan skulle åka till BB och hämta mamma och min lillasyster. Jag kommer ihåg att jag fick sitta i fram både dit och hem, för mamma behövde skymma solen åt bebisen, så jag var ju jätteglad bara av de!
Resultatet av denna händelse blev Alice.
Alice Fritzon som idag fyller 7år! De innebär att jag stått ut med henne i hela 7år...! De är ganska mycket...
Nu efter lite tacos ska vi äta tårta!

Grattis!
Simon och Chrille och alla andra som också fyller år idag! ;)

SOLSKEN!

Egentligen så är det alltid solsken, för jag är ju omringad av en massa solstrålar!

Men idag så sitter jag ute i en möbel-sak, de är två stolar med ett bord mellan som sitter ihop liksom.. jag vet inte vad de heter, om de nu ens har ett namn.
Iallafall så sitter jag i en av de stolarna med datorn på bordet/i knät och lyssnar på vår/sommar visor. Blommig falukorv, Idas sommarvisa, sthlm i mitt hjärta, sommartider och allt däremellan. Jag njuter av den varma solen, numera med solkräm eftersom att Richard informerade mig med att "för mycket vårsol ger cancer".
Jag säger å de, de är bara bikinin som saknas! Åh vad härligt de är med VÅR!
Jag är så lycklig!

Att se gungan gunga...

Jag har flera gånger kollat ut genom fönstret en lite blåsig dag och sett gungorna på gungställningen gunga, fram och tillbaka, tomma utan att någon gör fart....

Alla har vi nog sett reklamen för "barncancer- fonden", när det säger något liknande med "3av4 barn överlever... men i var fjärde familj inträffar de ofattbara. Var med och kämpa du också..." Och så står det fyra vuxna bakom fyra stolar, men endast tre har ett barn som sitter på stolen. Och kanske har du sett reklamen då en gunga gungar tom på lekparken och de säger nått i stil med "en dag kan de vara för sent...."
Jag kan kolla på gungan och känna en sorg, men ändå en glädje.
För jag kan tänka att kanske gungar det någon på den där gungan, nån som jag inte kan se... Kanske har ett barn gått bort, men fortfarande finns bland oss. Nu kom jag på att farfars bror dog när han var kanske 6år. Och huset jag bor i är ett släkt-hus som farfars faster och hennes man byggde och bodde i tills de dog, och pappa flyttade in... Kanske gungar Assar på gungan och är glad för att  han inte behövde lida något mer.
Då kan man också fundera över att om man dör, stannar man då i växt och ålder och förblir så gammal som man var när man dog. Eller växer man och utvecklas fast man är död?
För jag tror då minsann att de är den lilla 6åriga pojken som gungar, och inte 86åriga... (jag vet inte hur gammal han hade varit idag, och inte när han dog heller... men liten var han iaf!)

Egentligen vet jag ju att de är vinden som gör att gungan svingar fram och tillbaka, men tanken att de kan vara något annat är lite mer spännande och roligare!

En kyrka i min tid

Hur är en kyrka i din tid?
Om du fick bestämma precis hur din kyrka skulle vara, lokal, budskap, församling, ungdomsarbeten, vem som bestämmer, sammarbeten, innehåll, ALLT! Hur skulle de vara då?

Min kyrka skulle nog vara ungefär så här:
En kyrka ska vara fin och välkomnande, dörrarna ska stå öppna och ingen ska behöva känna sig utanför. Jag tycker att en kyrka kan se ut på många olika sätt, men att göra om så mycket att man tappar själva "kyrk-känslan" gillar jag inte. Man ska känna harmonin i kyrkan.
Meningen med en kyrka är att sprida tron och att prata om Jesus. Men de kan man göra på olika sätt! I Tierp har vi tex Växthuset för de minsta, scout för de som är lite äldre (i all natur ingår givetvis Gud), vi har tonår för de som är i tonårs-åldern, vi har både Teen choir och Unga röster som träffas och sjunger om Gud och till Gud. "Vanliga gudstjänster" för alla åldrar och såklart RPG för de äldsta...
Vi har det ganska bra, även om ungdomsdelarna på söndags gudstjänsterna inte riktigt finns me... Jag vill ha en blandning mellan ungdom och pensionär! Lovsång till orgel, då räknas inte lovsångerna som står i psalmboken som lovsånger, utan som psamler... Jag kommer som jag är på orgel tex... bara man håller lovsångstempot! Perfekt jue!
Jag vill inte ha en för stor församling för i en församlig ska man känna alla och kunna hålla koll på alla, tycker jag iallafall. Och har man då en församling på över 300pers är de lite svårt. Samma sak gäller på SMU-aktiviteterna, vi har ungefär 60scouter varav 30 är spårare/nyingar... På tonår är vi ungefär 20-25st som är "stammisar", de är ganska skönt för då kan man ha koll på alla, man hinner prata med alla och alla skrattar tillsammans. Sen så är det några gånger om året som vi åker på läger och träffar andra ungdomar från distriktet. Då är vi 100-200pers i åldrarna 12-20 och ledare. Hade vi inte varit ett litet tonårs-gäng så hade inte sånna saker varit lika speciella och roliga. Man längtar efter folk och träffar dem ganska sällan, men när man väl gör det så är det jättekul! Distriktet är nog de viktigaste vi har, och så ska de kanske ta de ifrån oss...
Min kyrka ska vara älskad och längtad av alla!

Jag har haft en fantastisk helg som inledning på påsklovet!
Och nu kom jag på att jag måste fördjupa mig i påsken, så jag ska skriva ett lite proffsigt inlägg om vad som hände för 2000 år sedan!



Norrland är de jag ska till!

Pappa brukar alltid säga att allt som är norr om dalävlen är norrland... Riktigt så tycker väl inte jag, men norrut är de iallafall!
Imorrn ska jag åka till Söderhamn på distrikts-tonår, och sedan övernatta och vara ombud på distrikst- årsmötet. Från början var det då tänkt att jag och Fia skulle reprecentera Tierps SMU med Mattias som handledare. Fia ligger nu sjuk hemma och kan inte följa med... Hur ska då detta gå? Jag har liksom inget val att åka eller inte, för jag är ju anmäld ombud! Jag och Fia som varit på allt tillsammans, de började med Baddag i sandviken och forsatte med VVV och salt och GRÖNT osv. Under den tiden har vi blivit supertajta, de flesta tror att vi går i samma klass och har gjort de sen förskolan, men vi har aldrig gått i samma klass och vi har egentligen inte blivit kompisar förns på senare dar! Men nu sitter jag här och ska åka på min första tonårs-grej UTAN Fia! Vem ska då hålla koll på mig? Och vem ska göra de som Fia skulle gjort tillsammans med mig? Vissa saker kan jag inte göra själv... svaret blir såklart AMANDA! Hon ska med ett tag, och får vara både min höger och vänster hand! Och så kom Robert och räddade mig från alla läskiga människor i Gävle!
Och de ser inte ut att vara så mycket okänt folk, så jag kommer att överleva!
Nu sker det packning och sånt där annat viktigt! :)

Dagens roligaste kommentar!
Alice: Vet du att jag är knäpp? :)
Jag: Jo, jag har märkt de...
Vem säger något sånt helt spontant? Jo min lillasyster!

Ha en trevlig helg!




Vad jag tänker på en onsdag kväll..!

Viruset sprids!
Flera av min kära vänner är krassliga och sjuka. Till vilken nytta undrar jag?
Varför ska de behöva ligga hemma sjuka och dåliga? Varför ska de lida? Hur kan Gud låta de ske?
Är de för att de ska lära sig en läxa? "Har man inte jacka på sig ute så blir man sjuk". Är det för att vi människor ska kunna veta skillnad på bra och dåligt, gott och ont? Är de för att vi ska uppskatta när vi mår bra, för att så många ligger hemma med förkylning och feber och har det jätte jobbigt?
Men varför skulle Gud låta en människa lida för att lära en annan en läxa? Hur skulle Han förklara de?
Dumt gjort att uppfinna förkylningen tycker jag! Sjukan över huvudtaget! Nej usch!
Så snälla Gud, gör dem friska!



På kvällarna percis innan jag somnar, så brukar jag slå upp en random sida i min street bible. Läsa ett bibelord och somna lite funderande på hur Gud och Jesus var/är, och ibland kan de till och med stämma in på något som hänt under dagen!
Dagens bibelord gal 3: 26-27
Alla ni som tror på Jesus Kristus och lever i gemanskap med honom är Guds barn. Om ni är döpta i gemenskapen med Kristus, har ni ju blivit lika Kristus själv.
Fundera på vad de kan betyda för dig! Kan du förknippa med någon händelse eller med ditt liv så är du en av Guds barn! Och Gud älskar dig! Oavsett hur frisk du är!



Crazy! (Y)

Något har hänt!
  • Jag fick nått spontant rycka att jag skulle klippa klorna på kaninerna, så på mindre än 5min hade jag klippat på både Salis och Simon...
  • Pappa städar ute på gården! (de är stort!)
  • Alice leker med en kompis.. (att vara social är bra!)
  • DE ÄR PÅSKLOV NÄSTA VECKA! :D
Men nu drar jag till kyrkan och sedan vidare till sandviken och parkbadet! Ha det bra!

Lite bilder på vad som finns runt omkring mig!


Levande påskpynt i källarn = Alices för tidiga födelsedagspressent! 8st kycklingar
(de röda ljuset är från en värmelampa)


När Mor och Far var till nånstans långt bort och köpte kycklingarna, kunde ju inte pappa låta bli att köpa 10st kalkonägg också... och nu har jag kommit på varför! "För att han själv ska kunna känna sig snygg, eftersom att kalkoner är så sjukt fula och äckliga!"


Våren omger mig! :D


Påtal om att våren omger en så har jag ju temnaråsjön väldigt nära! Med Tierp bakom, vackert!

Innebandy bakis!

Jag rörde mig 2mm i sängen, kände smärtan och tänkte att de här kommer bli en lång dag!

Aj! De är allt jag säger... Att ha kul och spela innebandy ger onda konsekvenser! Jag kan knappt sitta för jag har sån träningsvärk i rygg, rumpa och lår framför allt! Så inte nog med att jag är kittlig, när nån petar på mig skriker jag dubbelt så mycket för det gör ont också.
Jag har träningsvärk överallt där jag är otränad, vilket betyder att det inte är så konstigt att jag inte har ont i halsen ändå! ;)

YEAH MÅL!

Igår satt jag i min säng typ hela dan och lyssna på kassetband och löste korsord i året runt. Jag hade ett X antal kilo snor i näsan, och hostade tjugo gånger i minuten. Jag kämpade mig iväg för att kolla på gospelkonsert i borgen, mest för att unga röster också skulle sjunga och för att det var Alice första gång. Jag överlevde men inte så värst mycket mer...
Imorse vaknade jag av att mamma ropade "Malin, nu är klockan halv åtta!" och 2sek senare ringer Amanda på min mobil. När vi pratar så märker jag att jag kan andas! Det är sjukt, jag gick från igentäppt till helt "andningskunnig". Före 8 imorse hade jag pratat med både Fia och Amanda!
Vi drog iväg till skutskär och konfabandyn, kollade schemat och såg att vi hade tid på oss innan vi skulle spela så vi tog det lite lugnt. Första matchen mot älvkarleby/skutskär vann vi med 6-0, andra mot girls 1:st vann vi med 10-0, tredje matchen mot hållnäs/österlövsta vann vi med 3-2. På den matchen höjdes tempot, och vi blev säkrade en andraplats. Sista matchen vart direkt en finalmatch som var mot nathanael (tierp/tolftas sv- kryka) Det stog 0-0 länge innan (läs noga nu) JAG, Malin Fritzon typ Tierps mest osportiga människa gör mål! Jag har fortfarande inte smält det än... Målisen var ju ingen amatör heller, utan en ishockeymålis som desutom går i min klass. Gissa vad alla blev förvånade! Matchen slutade med att team seriöst vann med 3-2. Vi kom 2a och det är jag så stolt över!
På plan:
Sofia Edén
Amanda Malmqvist
Viktor Larsson
Gustav Brodin
Anton Bergström
Johan Gunnarsson
Philip Pettersson
Carl-Magnus Kolm
Gustav Björk Målvakten
Som hejjarklack:
Clara Olsson
Cecilia Thomsson
Hanna Medén
Fanny Wester
Lydia Nordin
Johanna Pettersson
Jenny Holmström
Jessica Eriksson
Jennifer Blom
Coach:
Jocke Lundqvist
Maria Melin
TACK!


Killarnas kväll!

Efter 17timmars full rulle är man ganska trött!

07.30 lämnade jag huset igår för att åka till kyrkan och lämna grejer, och sen vidare till skolan. Vid 13 slutade min skoldag och jag åkte än en gång vidare, för att vara barnvakt denna gång. Efter några timmar med 3små gulliga barn åker jag till ica för att köpa en sallad, och sedan till kyrkan för att äta den. När jag närmar mig kyrkan står det två polisbilar och minst fyra poliser utanför, shit tänker jag, nu kommer inte jag få gå in för de reder ut något! Men jag cyklar fram och frågar om det gänt nått i kyrkan, Nej! svarar poliserna, vi bara lånar parkeringen utanför! Jaha okej, säger jag parkerar cykeln och går in. Panikmessar Fia och säger att det står poliser utanför och att om hon cyklar lär hon tänka sig för. Fia andländer och vi försöker slå på bastun... de gick inge bra! Vi går till ica och handlar och sedan tillbaka till kyrkan för att släppa in alla tjejer som skulle komma och ställa iordning allt. Det blev allt mysigare, och mer och mer folk började trilla in. Kvällen drog igång och vi berättade att det kommit till "Herr spat- stället där killarna blir behandlade med kärlek!"Vi hade olika stationer som de fick gå runt på, fotbad och handmassage, manikyr/pedikyr, ryggmassage, bastu och ansiktsmask. Självklart serverades hemgjorda topp-smoothes till de! Killarna blev ompysslade och jag har nog aldrig tyckt att det varit så roligt att anordna nått liknande! Det blev en succé!

Vi stod där och panikskrek!

Efter andakten var jag, Fia och Cissi uppe för att ta reda på lite stearin som hamnat fel... Vi hade en lilleman, en degskrapa, en klassisk asiatisk wok mix, och en mini dammsugare. Plötsligt hörs det något utanför kyrksalen och vi skriker till, vi forsätter men det hörs igen. Vi ber en getbön ocn intar försvarsställning, väl beväpnade. Vi står där och håller i varann så hårt att vi nästan skrek av den saken. Plötsligt i all spänd tystnad slår jag på dammsugaren som börjar låta "wroooom..." och jisses vad de började skrika! Och jag skrek och skrattade och höll på att kissa på mig!
Efter den lilla höndelsen så beslutar vi oss för att ringa ner till Simon och be honom komma upp och rädda oss från alla spöken. Ingen hade hans nummer, så vi ringer typ halva tonårsgänget samtidigt som vi skriker av rädsla. Hela tonårsgänget kommer oroligt upprusande med Simon i täten, och vi står uppe längst fram i krykan och bara skriker och rädsla och panik! Men nu var vi räddade! De som var nere trodde typ att det brann eller nån annan stor händelse... men jag tyckte där här var illa nog!

Det blev trotts de en supermysig kväll och definitivt något vi kommer göra om!

Det börjar kännas som hemma!

Jag har precis kommit in från en promenad med Eltisen. En riktigt härlig promenad var det, för det börjar bli som det ska! Snön försvinner och det börjar lukta anselage och koskit, det låter hemskt de förstår jag... men det är superhärligt! Jag är uppväxt i den lukten (fast jag luktar inte så!) och nu börjar det kännas som hemma liksom! Det porlar i dikena och en långtradare kör förbi på E4an, det kommer en lätt vindpust som gör att jag bara vill gråta av lycka! Vilken stadsbo som helst hade säkert spytt av stank (och det blir värre), men jag är ingen stadsbo! Jag är en stolt bonde! ...och en gång bonde, alltid bonde!
Jag bor nu mera vid sjön, det gör jag alltid på våren. Och det är inte så att jag flyttar, nej jag har bott i samma hus i hela mitt liv! Och det är som så att bor man i skämsta så kommer sjön på våren, vare sig man vill det eller inte! Det kommer fullt av svanar och änder som låter som jag vet inte vad. Ån är typ 5gånger så berd mot vad den ska vara, och jag är jätteglad!
Allt förändras med tiden, även de som är bra... Men de gör inte våren! Den luktar likadant och den känns nästan likadant varje år! Och de känns så härligt att få känna igen sig i livet, att få känna att äntligen börjar allt! En hel sommmar väntar, och jag är så gott som säker på att den kommer bli den bästa!
Men först ska jag njuta av lantlivet! Jag ska springa över åkrarna i solskenet, andas in den friska luften med stänk av bondgård.
Jag känner att jag har inte tid att vara i skolan nu, för det är så mycket annat jag vill och behöver göra! Jag har tillexempel inte varit inne och pratat med farmor och farfar på evigheter (fast de inte ens bor en kilometer bort), vilket innebär att nästa gång jag kommer så kommer de ha så mycket att berätta, och knappt hälften begriper man (vilket tar timmar på köpet...).
Jag skulle vilja ta mig en låååång promenad i skogen och hoppa med Salis i selen, jag skulle vilja bekanta mig med highland kalvarna (som redan är stora nu), och ha tiden att bara va!
Men som det ser ut nu så har jag en fredagkväll att planera. Och innan kvällen ska jag vara barnvakt, och så måste jag plugga (plugg känns bra onödigt) och skriva en massa, och spåna en massa för snart fyller Alice år och då kommer jag garanterat åka fast för att hitta på nått. Vi ska ha lägerbål och siluring. Konfa-innebandy och läger och allt vad det nu är! Och andrum måste man ha med!
Livet leker kallar jag det!
Men sova MÅSTE jag göra, och de är lika bra att göra de nu... annars hinner jag inte de! ;)

Jag vill, vi kan, alla ska!

Jag vill leva!
Vi kan fixa det!
Alla ska få uppleva pension!


Idag började vi se en film på SO- lektionen, "En obekväm sanning" heter den och handlar om miljöförstöring. Al Gore (han som förlorade mot George Bush i presidentvalet 2000) påstår saker lite hittan och dittan som faktiskt är sanna, eller kan bli sanna om vi inte gör något åt det!
Han visar ett diagram på koldioxid- utsläpp på flera år tillbaka och även hur det kommer(/hur det kan) bli om 50år. Utsläppen av koldioxid har ökat enormt de senaste åren vilket gör att de infraröda strålarna stannar kvar innanför ozonlagret istället för att gå ut utanför. De hettar upp jorden, polarisarna smälter och klimatet blir varmare. Om 50år kan det vara för varmt för att vi människor ska kunna leva som "vanligt", om vi kan leva alls! (frågan är vad som är bäst..?)
Istället för att fokusera på filmen, sitter jag och tänker på mina barnbarn!

Jag längtar så efter att få barnbarn!
Mamma brukar säga att jag lär ju längta efter att ha barn först! Men jag ser bara positivt med barnbarn! (självklart finns det positivt med "egna" barn också, men mer negativt än med barnbarn)
1 man behöver varken bära eller "pluppa ut" sina barnbarn.
2 man kan ha dem när man vill. Du är inte bunden till dem 24/7 (inte på samma sätt iaf)
3 Man behöver inte säga ifrån på samma sätt som en förälder, hos mormor är det en frizon ;)

Jag längtar till om 50år då jag nyligen blivit pensionär och står hemma i köket och bakar vaniljbullar. Då mina små barnbarn kommer inspringandes och ropar "Hej Mormor!" och jag får bjuda på hemgjord saft och nybakta bullar! Den tiden då jag varje dag (förutom när jag är på RPG) kan sitta på balkongen med en tidning och en kopp kaffe. Ta en promenad med stavarna i solen och bara njuta av livet!

Så har jag kommit fram till en del att fixa också!
Jag måste först och främst ha egna barn! (hm.. och kanske nån att skaffa dem med) och jag måste ha minst två döttrar! För jag kan ju inte räkna med att min enda ska skaffa barn... och "Farmor Malin" nä! "Mormor Malin" låter bättre! (man kan ju bli både och.. fast mormor är ett måste för mig!)
Och så måste jag bo nära mina barn och barnbarn.. annars kan de inte komma in lite nu och då och äta vaniljbullar! Och så är det svårt att vara barnvakt om avståndet är långt!
Så måste jag ha en balkong... Jag måste bli bättre på att baka (bullar är typ de enda jag kan), och göra hemgjord saft! Och så måste jag börja prenumerera på en dagstidning...

Men det viktigaste av allt! VI måste ALLA hjälpas åt med att värna om våran miljö! Jag vill leva om 50år, men hur kul är det att leva om man lever helt ensam? riktigt boring skulle jag tro!
Det kan inte bli bra till imorrn eller till nästa vecka. De behöver tid, tid att förändras! Du vet själv om du försökt ändra på dig själv... tex sluta äta godis. Om du aldrig äter godis eller sötsaker under en period så håller de inte så värst länge... men om du börjar med att trappa ned och sedan vänja dig av, då kanske du kan klara det så länge du vill!
Ska du sluta åka bil, då lämnar du bilen två veckor och sen är du så trött på att cykla överallt i regn och vind, att du slutar cykla och åker bil oftare än innan. Men om du cyklar när det är fint väder och åker bil när det är regn eller när du behöver. Då fixar du de!
Och börjar vi nu, får vi kanske en härlig pensionstid som belöning!
Lycka till!

VÅR!




Jag tittar ut och ser det är grått
att det är lerigt kallt och rått.
Jag går ut och ser det är vår
då hunden och kaninen en promenad får.