Att veta...eller inte

Varje handväska innehåller något som visar vem kvinnan är, vare sig hon vet de eller ej.
Jag är inte inne i Desperat housewives världen, men jag tänkte försöka berätta om en otroligt söt sak jag nyss såg, i serien.

 Hon fick veta att hennes dotter och ett annat pars dotter, blivit förväxlade. Den hon trodde var hennes dotter var väldigt bortskämd och kaxig (ungefär som hennes mor). Medans den som var hennes riktiga dotter, hon som hade växt upp i en väldigt fattig familj, var trevlig och ja en riktig drömunge! Grace, drömungen, kom och frågade sin (som hon då trodde var hennes riktiga) mamma, om hon kunde få glass. Mamman säger att hon nyss har ätit lunch så hon behöver ingen glass nu. Då tar hennes riktiga mamma upp sin handväska och ger henne en slant att köpa glass för. Grace tackar så mycket, och upptäcker samtidigt en riktig märkesväska. de första hon säger när hon får hålla i den är "den här är dyr va?" Hennes (fattiga) Mamma kommer snabbt med en sur kommentar, om att man inte pratar om pengar. Efter ett tag kommer den andra flickan springande till föräldrarna som samtalade , och krävde glasspengar. Efter att Mamman har hunnit skämts lite, för att dottern hon uppfostrat, tilltalade henne otrevligt, ger hon sin dotter pengar, och får kommentaren "Bara 1kula, är du så fattig eller?"

Lite skillnad, en mamma som var stenrik och en som knappt visste vad en prada är.
Hon bestämmer sig för att ge sin dotter Grace, en riktig märkes väska, hon köper en dyr (nybörjar) väska. Och bestämmer sig för att lämna den till henne. När hon kommer dit är inte Grace hemma, så hon frågar mamman om hon kan ge henne den senare, Hon öppnar surt kartongen, och säger "Grace har redan en väska" Hon svarar, är de en sån här då? Nej vi köpte den på en loppmarkanad, och hon gillar den. Ring nästa gång! Efter de stänger hon dörren i anskitet på hennes dotters biologiska mor.
Några dager senare, samlas de båda familjerna i de rikas hus. Flickan som är hemma, umgås med sin biologiska mamma. Medans Grace mamma visar sin dotter runt. Grace får ett halsband som hennes mor hade som barn. Hon är rädd att hennes mamma ska bli arg, för att hon har dyra saker. Så de har de som en hemlighet. Grace stoppar halsbandet i sin loppisväska. Och jag sitter i fotöljen med tårarna i ögonen.
Varje handväska innehåller något som visar vem kvinnan är, vare sig hon vet de eller ej.

Samtidigt tänker jag, vad har jag i min handväska som "skriker Malin"? Är de anteckningsblocken? batterierna, eller fickspegeln?
Vad har du i din handväska som säger, att de här är jag? De är svårt att komma på!

Jag förstår om jag har förvirrat er, men de var något jag ville dela med mig av!

Slänger in en bild på hemmafruarna ;)


G/G :( / :)

Glad/Grinig, skulle jag beskriva min dag som, så har de gått om vart annat. 
De började med att mamma kommer och väcker mig 9.45, men jag somnar lugnt om, så fort hon gått ner igen.
Inte ens 5minuter senare kommer Alice upp och berättar överlyckligt att hon tappat en en till tand, och hela historien om hur de gick till +att jag mååååste se gluggen! I de fallet är jag en ganska "normal" tonåring/storasyster. som säger åt sin syster att hon ska gå därifrån! Men Alice är ingen vanlig lillasyster, nej hon tycker att de lika roligt även om jag är grinig.
Så forsatte dagen och efter lunch, tog jag en långpromenad helt själv! Ingen hund, ingen syster, inget som störde! Kände mig kanske lite osocial, men de var ganska skönt. Även fast jag efter knappt halva vägen var trött.  ALLA tankar svävade, runt i mitt huvud. Men när jag nästan var hemma, så var jag så trött, att jag inte hade ork att vara grinig längre. Då var jag glad!
Jag pratade med Amanda i telefon, och vi diskuterade mycket! Då vart jag ännu gladare! så nu är halva kroppen grinig och halva Glad. Jag gillar Glad halvan bäst! 

Och så de kristna delen: De var slavar i Egypten. Men Mose och hans bror Aron, ledde Israels folk ut ur landet. Gud "delade havet" för att de skulle komma bort från allt slaveri. När de kommit "fram" och var i öknen, hade de först fest, och var väldigt glada. Sen konstaterade de att de inte fanns vatten och mat, då började de klaga. Gud hjälpte Mose, och de fixade de! Då vart folket glada igen!

Alla är vi mindre Glada, vissa oftare än andra. Men till och med i Bibeln står de om att folk klagar och deppar. Inte är de någe konstigt med de eller! Nej! Forsätt med dina dåliga (och bra) dagar! För de finns något bra med dem ändå, även om de är svårt att tro! 
Tvivla inte, dina vänner kommer att älska dig ändå!

Och så lite kyrkinfo: Imorrn fm kl 11.00 är de Gudstjänst i Borgenkyrkan, Ragnar Brugård predikar och teen choir sjunger!
På torsdag 4/11 kl 18.30 till ca 21.30 är de innebandy och "häng" Ett "sammarbete SMU och fritidsgården i tierp.
Och Nästa söndag (11.00) är de Gudstjänst i Borgen med medverkan av konfirmanderna, och JITS på köpet!
Välkommen!

Vill också påminna er alla om att ställa om klockorna inatt. en timme Bakåt! så de blir sovmorgon imorrn!
Kram! <3

Samhällsansvar

Gårdagens tema, var "samhällsansvar". De rekomenderade då till berättelsen om Sackaios. (den jag och fia igår illustrerade) Sackaios som var en tullindrivare (kassör vid tull, till staden Jeriko). Men han var inte riktigt ärlig på sitt arbete, han tog nämligen alldeles för mycket betalt, för då kunde ju han få en större del! En dag hörde han ryckten om att Jesus, han som gjorde under, skulle komma till staden. Han blev nyfiken, men ville inte visa de.
När tiden var inne, och Jesus kom, vart han plötsligt väldigt rädd! Han gömde sig bakom ett träd, men Jesus såg honom ändå! Han sade till honom, Sackaios vad gör du där? Kom hit, jag vill gästa ditt hem! Sackaios ställde till med kalas, och han betalade tillbaka allt han stulit!

När jag hör "samhällsansvar" tänker jag direkt på "gatusopare", men också, hur arg jag blir när jag ser någon slänga skräp på backen! Jo, jag har faktiskt också skräpat ner på gatorna. Men de är inget jag skulle göra nu!
Men om jag ser någon som slänger skräp på marken, säger jag inte ifrån, kommer de en främling och går där som om inget har hänt, också börjar jag med mitt -Varför gjorde du sådär? Så gör man inte, fy på dig!. skulle nog hela jag vara Gul och blå! Vi lever i ett sådant samhälle, där alla är så bekväma av sig.
Äh, jag orkar inte gå till soptunnan, de är hela 2meter dit, jag slänger de på marken. De finns ju de som städar och de får betalt!
 OCH! De finns andledningar till att de sitter soptunnor lite här och var! De är för att de ska andvändas! så andvänd dom!
Jag tänkte att jag skulle kunna komma med något bra exempel från dagen, men Tierparna har skött sig idag, så vi får se de från den ljusa sidan!

Vad tycker du om nerskräpning på gatorna och allmänt utomhus?
Borde kanske städarna få högre lön?
Jag tycker att de som städar skolorna, ska få högre lön och göra ett bättre arbete. Jag menar hur många toaletter på en skola, vill man gå in på? Ingen! inte på våran skola i alla fall.
Hos oss har de till och med gått så långt, att städerskan vägrat städa vårat klassrum, för att de varit för stökigt.
Nu har vi möblerat om, och skaffat någon form av "vakter" som ska hålla extra koll, vid lektionernas slut.
Vi diskuterar gardiner och mysbelysning. så som man hade på den gamla goda tiden upp till 5an!
Jag tror jag ska leta reda på lite blommor att ta dit me! Nu ska inte städerskan få något att klaga på!


"Gloria"

Åhnej! klockan är NIO! okej nu är de brottom! eller vänta, jag kan sova i 5min till! Var de första jag tänkte när jag vaknade imorrse. 10.15 skulle jag vara i kyrkan för att snabbt gå igenom vad jag skulle säga och göra på barnrutan. 10.25 var jag i kyrkan, bättre sent än aldrig. Fia kom strax efter och vi gick igenom de vi skulle.
Gudstjänsten började, nu var de upp till bevis. De gick bra för oss båda, och vi kunde gå ner med barnen.
Redan då började kören ramla in, vårat utrymme vart begränsat. Men inte led vi för de! Vi ritade bilder uppe på ungdomsvåningen, och dansade i scoutrummet! Vi fikade, busade och åkte hem.
Jag han ta de lite lugnt, byta om och äta. Innan Mormor och Morfar kom, för att hämta mig och Alice. vi åkte till kyrkan, och lyssnade på Mariakyrkans gospelkör från Katrineholm. De var så duktiga att jag fick gåshud flera gånger! 
 Om du får chansen att då på en sådan gustjänst, Ta den!
Så annorlunda men ändå superbra! Jag tror att de är växlingen mellan "prat av gubbe gudstjänst" och "ungdomlig gusdtjänst i toner" (och allt där emellan) som gör att de blir så bra!

Jag har ofta nekat frasen " vi svenskar är alldeles för rädda för förändringar". men nu har jag märkt att de är sant. När jag sa till farmor -kan man inte ha mossa på graven istället för granris? fick jag svaret -jo de kan man väl...Men nu tar vi granris!
Visst är de fint, med granris, men en blandning av olika mossor, är som olika delar av allt. man får lite av varje. Istället för mycket av ett! Jag tror att de flesta föredrar en stor godisskål med massa gott plockgodig, istället för en enkel påse med bara en sak. Man tröttnar ju på smaken, om man inte har något att blanda med.
  Jga föredrar verkligen Godisskålen med många olika smaker, och jag tror att om vi vill ha den, ger Gud oss den!

Nu överlämnar jag till tv3 och Ensam mamma söker! (varje söndag kl 20-21)

 


Naturpynt!

Närbild på en av uppsättningarna!






Mitt sällskap, som fick åka korg sittandes på allt granris och dyl vi hämtade i skogen. Kotte.

Hittade en check stubbe, kände mig tvungen att fota ;)

De ser nästan ut som en grav, men de är min lilla rabatt!

Så här blev resultaten, (ovan) min rabatt i höst styrsel. (nedan) Våran gamla grill som jag i fjol, fyllde med grus och gjorde fint med mossa, och annat naturpynt. och den kunde andvändas i år me!


Lite av de jag gjorde när jag kom hem från skolan idag, Kram och Godnatt! <3


Ta mig till ditt hjärta, håll mig alltid där.

Du som väcker liv och som smälter ner, allt de frusna som mitt hjärta bär.
Ett brinnande hjärta, ger mig en varm och helig tro, så din kärlek lyser igenom mig.
Ett brinnande hjärta, ger mig en varm och helig tro, lys igenom Mig!
Vem ska jag sända, vem vill gå. jag hör dig ännu säga samma ord som då.
Jag vill tända eldar, jag vill bära ljus, i en färd på driv ska jag ge mig ut!


Vi är bara människor, vi kan inte göra allt.
Vi kan inte flyga, och inte gå på vatten, Och vi kan inte, hur mycket vi än vill få de helt bra i världen.
Men! Vi kan göra vårat bästa, att stötta varandra och hjälpa världen. kanske se till att köpa fairtrade(rättvisemärkt) och ekologiskt. Kanske ge den ledsna kompisen en extra kram. Kanske kan vi få en bättre värld!
Jag tror de! Tror du?
Med inställningen, De är kört! de är omöjligt!
De är klart de inte går då!
Men den som tror, kan också vinna!

När de var storm på havet, och båten med lärjungarna, började gunga farligt.
Kom jesus till dem på vattnet, och sade - de är jag, Var inte rädda!
Petrus, sa till Jesus, om de är du Herre, säg åt mig att komma till dig på vattnet! Jesus svarade: Kom!
Petrus gick på vattnet ända tills han kom på, att de är ju omöjligt! Då började han sjunka, men Jesus fanns vid hans sida och hjälpte honom upp!

Jag tror att petrus gick på vattnet! Jag tror att Jesus hjälpte honom, och jag tror att Jesus alltid hjälper mig när jag sjunker. Och ju mer Han hjälper mig, kan jag ochså hjälpa andra!
Om ingen skulle hjälpa någon skulle de bli kaos! inget skulle funka!
Så kan du hjälpa någon, gör de!
De finns en uppgift just för dig!


Höstpromenad


Hösten är kommen,
Kylan är här.
I ån simmar lommen
Och jag plockar bär.


Löven de gulnar.

Vissa av dem har hunnit falla till marken, för att få sin vintervila.




Den som nu blommar vackrast, är kärleksörten. Kanske kärleken överlag!


Himmlen ser tecknad ut, men de är den äkta, som var över Tierp idag!

Djuren vilar sig efter skuttande på gården.


Tierp, från skämstas vinkel. vackert! Nu är hösten här!

 


Läsare

Jag har fått reda på att jag har några hemliga läsare.
Jag vet inga namn, men folk som jag absolut inte trodde läste min blogg!
Så nu Tackar jag mina läsare för att ni tittar in här på frokenfritzon, ofta eller sällan!

De gör de mycket roligare att skriva, och skapa.

Men ibland, trotts läsare, får man hjärnsläpp, skrivkramp eller vad ni nu vill kalla de.

De kan vara allt från 2timmar till 1vecka.

Och då krävs de ny inspiration, så ni får gärna lämna förslag, på vad jag ska skriva!

Vad vill ni läsa? jag ska försöka att hitta på något att skriva, hur konstigt de en är!

Kram På Er Alla Läsare Och Sov Så Gott!


Konfa-Hajk


Foto: Amanda Malmqvist

Jag har nyligen kommit hem från en spännande ställe, nämligen Månkarbo, kyrka för att vara exakt! Där har jag ju aldrig varit förut *ironi*!
Vi har med våran fantastiska konfagrupp, varit på hajk (1natt). De var under fredagen, undervisning, lek och en Ganska häftig Andakt. Jag som kristen är ju van vid de mesta, allt från fniss och trams (vilket de inte är meningen att de ska vara) till tårar, och vanliga böner med ljuständning. Men den här var lite speciell. Jag har varit på 2 tonårsläger, och då är jag bland de yngsta (nybörjarna), och på tonår ligger alla på samma "nivå". men nu har plötsligt halva gruppen, aldrig varit på en andakt, eller knappt i kyrkan, om de inte varit begravning eller skolavslutning.

Jag är och har alltid varit en människa som tar mycket ansvar, och leder. Men på andakter är jag "den lilla", då försöker jag släppa allt ansvar, just för att jag inte riktigt vet vad jag ska göra. Men nu var ju jag plötsligt en av dem som kunde mest, den som skulle visa hur de var! För första gången, släpper jag inte min ansvars instinkt!
Och Jisses vad givande de var! att vara den som frågar -Hur är de? och få svaret - de är bra. fast man ser tårarna i ögonen. Att vara den som kramar om. Otrolig känsla!

Efter frukost, Fick vi i våra smågrupper, en varsin del av tre-enigheten, Min grupp skulle på något sett illustrera fadern. Vi valde att göra en film, utav några väl utvalda ord, om hur en bra förälder ska vara. Ska bli spännande att se allas sen! Efter mer lek och skratt bar de av hem! Då fick jag höra några ord, jag aldrig kommer att glömma. -Malin de här var askul! Vem vet jag kanske blir troende! De värmde mitt hjärta!
  
Precis innan vi åkte, på Borgenkyrkans parkering, skulle jag applicera lite läppstift. Då jag plötsligt tappar min fickspegel på marken och den går i tusen bitar. Man brukar ju säga att den som här sönder en spegel, får 7års otur. Jag vet inte riktigt om jag tror på sånt, men de kan ju inte stämma!
För den här helgen hade inte kunnat bli bättre!



(för er som kanske vet vilka personerna är, låt de vara anonyma!)


Tro

Man kan inte veta allt!

Det finns mycket jag inte vet, och extremt mycket jag tror.

Men jag lider inte för de, visst skulle jag vilja veta vilket väder de kommer vara imorrn, vad vi ska göra på konfan, eller hur de är att komma till himmlen, är himmlen så underbar som de sägs i kyrkan? är allt smärtfritt och helt fantastiskt? Vad gör vi om de inte är de?

Det är saker vi inte vet. Men de är också något vi får leva med. Hur ska vi få reda på hur de är i himmlen innan vi kommit dit, när inget kommer tillbaka därifrån?
Jag tror att de är omöjligt att få reda på något sånt, men jag vet inte!
Jag vet att jag borde gå och lägga mig nu och att jag heter Malin, men jag vet inte om allt är, som vanligt imorrn, det är bara något jag räknar med.
Och så får de förbli Tror jag!


Ljus

De kanske inte syns så bra på bilden, men när de brinner ett ljus i den här lyktan, strålar alla färger ut och speglas över hela bordet. precis som solen strålar över jorden. och Gud över alla människor, och den glädje alla människor sprider. ett ljus brinner i, precis som våra hjärtan i oss. om inte hjärtat slår dör vi, om inte ljuset lyser, så strålar inte alla vackra färger.



Fadern sonen och den heliga anden. Tro hopp och Kärlek. eller bara tre rosen doftande värme ljus.

 
Liv, med eller utan Gud. visst är den vänstra vackrare? Det tycker Ialla fall jag! Jag är glad att jag är den kristna som har Gud i mig, den som lyser! Vill du också vara den, så är de inte försent, Gud väntar på DIG! Mig har han redan, Du är den han letar efter.


Gud <3 Severn? knappast du!

Här sitter jag! Med Engelska upp till öronen. Imorrn har vi i 8:2 prov i både Engelska och Biologi.

Att veta hur cancer uppstår och hur celler ser ut, vad de gör, mm, de förstår jag att vi bör veta.

Men tycker Gud verkligen att jag ska behöva veta vad Britains högsta berg heter och hur högt de är!? De har jag väldigt svårt att begripa, måste jag säga! Hello, my name is Malin I´m 14 years old and I live in Tierp. De räcker för min del!.. eller okej kanske inte, men hur rugby uppfanns, är inget jag bryr mig om! Och det är inte heller intressant att veta, eller är de bara jag?
Har Gud skapat skolan för att vi ska lära oss saker vi har nytta av i livet, eller sånt vi inte bryr oss om?
 Mitt svar vilar starkt på alt1!  Varför skulle någon som älskar oss så mycket, att han har våra namn skrivna i sin hand, "utsätta" oss för något vi inte vill lära oss, och heller inte har någon nytta av?
 De skulle han aldrig göra! frågan som återstår är då, varför tvingar lärarna oss att lära oss saker, som inte är meningen, de var ju inte så Gud menade från första början. 

När Gud hade skapat människorna, och de slutade göra som han sa. Lät han till sist en man som alltid varit honom trogen, ta med sina närmaste, och en del djur och "förvara" de i en enorm båt, som de kallade arken. Alla andra människor dog. För de blev ju inte som Gud tänkte från första början. De kanske är ungfär samma sak med skolan, de blev inte som Gud tänkte. Fast han lovade att översvämmningen aldrig skulle ske igen. så snart kanske han kommer på ett annat sätt att få de som han vill! Hoppas kan man ju alltid. Men de lär ju knappast vara klart till imorrn, så jag får nog ta och plugga lite mer, för säkerhets skull ;)


Mamma fyller 40!

Hejsan allihopa! Igår var det den "riktiga" starten på konfan. De kommer bli askul om man nu får uttrycka sig så. Härligt gäng! Och trevligt program!
Efter Middagen igår satte jag igång med Bullbak, 80 bullar skulle göras innan jag kunde ta de lugnt.
När alla plåtar var gräddade, satte jag mig vid datorn och publicher, mixade ihop ett skojsigt kort till Mamma som fyller 40 idag!
Idag klev jag upp 06.15 fixade frukost på sängen till mamma, en macka som de stog 40 på med leverpastej och gurka... Drog till skolan efter iordningfixning, gick tidigare från 2a lekitionen eftersom att jag, tillsammans med några klasskamrater skulle på möte med Högsta Kommunchefen!
Mötet gick bra, och jag fick äntligen andas ut. Efter idrotten Gick jag och Hanna till Möbeln och fyndade lite ljus. jag åkte vidare till konsum och köpte nylonstrumpbyxor till imorrn och till pappershandeln för att köpa ett kort till mamma till imorrn.
Hinner knappt sätta mig när jag kommit hem fören pappa kommer och säger att vi ska åka och hämta bord och sånt i kyrkan. så iväg igen då, till mormor och fika + ställa upp bord mm.
Imorrn vankas de öppethus! mellan 13-22 på norrbackagatan 35! så dagen blir lång! Men förhoppningsvis rolig! :)
Nu har jag precis lyckats undvika kinamat och vi ska istället äta korvmojjemat!
Tonår och förberedelser till imorrn, står på kvällens program!
Halleluja vilket veckoslut! Tur att Gud är med oss alla!
Kram!

Total Praise!

Fredag: från 10 på morgonen, till 16 på eftermiddagen. Pratade jag och Fia i telefon med jämna mellanrum.
-jag tänkte ha de, så många strumpor. och hur mycket som normalt sett är helt ointressant.
       Halv fem, åkte jag med pappa till optikern, men passade på att gå till ica en stund och köpa godis och schampo/balsam ( vilket blev 2 schampo. så ett tips LÄS på flaskan!) traskade till monique, där Fia och Maria var. så då åkte jag med dem hem, så Fia han packa ner de sista. vi åkte till stationen och hämtade upp Gustav, och så bar de av till Örbyhus!
         Vi var bland de första att inta kyrkan. Träffade "alla" och for på fotojakt runt i Örbyhus! vilket var lite läskigt, med tanke på tiden (Mörkt ute). Andakt, tetjat, och trevligt mingel! Kom i säng (om man nu kan kalla ett sjuppblåsbart liggunderlag för säng) 2 halv3.

Lördag: Vaknande 7.15 av en väckarklocka som vistades i rummet. Frukost vid 8 och morgonbön och seminare och "10 Guds bud" intressant! Mat och övningar Med Hanna som jobbar på/åt Equmenia. 
På kvällen vart det konsert, Skoj skoj! Vi minglade runt lite trevligt så där och hade massage.
När de var dags att inta liggunderlagen så hade rummet råkat ut för bråkstakar som förskingrat pyamaser och pyst ut luft ur madrasser. somnade vid halv 3.

Söndag: Vaknade 8.40 packade, åt frukost, packade lite mer och fixade i ordning mig för Gudstjänsten, de var uppsjungning och Gudstjänst. Fika mingel och lite trevligt innan vi kramade Gävle tjejerna farväl. Ringde och bokade hemtnings tid och for hemmåt. Lämnade av Fiorna vid deras bostäder och kom hem!
              Åkte efter ett telefonsamtal och middag till Samuel för att passa den gulligaste ungen i världen!
                                                 Tack för en supertoppenfantastisk Helg!
                                                     Nu Sofia, Nu är jag klar! Kraaaam!

Ber om ursäkt för att inlägget är sent....


Ready Set Go!

Idag packar jag!
Det är studiedag och total praise start!
Ikväll bär de av... Mitt första total praise. Äntligen!
Fias Moder kör, så efter att de hämtat Gustav, hämtar de mig, och vi är då inom
en halvtimme framme i Örbyhus!

Igår var det konfa upptakt, 19st, 10 ö-husare och 9 tierpare 10 tjejer och 9 killar.
Kommer bli ett härligt gäng, fast vi är många!
 
Jag kommer hem på söndag nån gång.
Vill du se oss, som är på ungdomshelgen är du väkommen på
Konsert kl 19 på lördag kväll!
Har du inget för dig på Söndag? Då kan du gå till Borgenkyrkan kl11 på Gudstjänst,
Min mamma är med och planerar och medverkar gör även Alice och fler barn!
Och du..! Det är JITS också!
Välkommen!
Kraaaaam från mig <3