To make a choice

Livet består av val, val vi måste ta. Vissa jobbigare, än andra. Vissa viktigare, än andra.
Vi måste nästan alltid, välja. Byxor eller kjol, till skolan. Sött eller surt, godis i påsen. Och som Jackíe Sjödin sjunger, i en av sina låtar. Stor eller liten, spolning.
Valen omger oss, hela tiden.

Fattar vi alltid rätt beslut? Jag tror inte att något, är rätt eller fel (i de här samanhanget), bara att de finns olika vägar. Jag tror. Att man kan komma till samma, "mål". Vilken väg, man än tar. Men den ena vägen, är längere och krokigare än den andra. Men den som är stark, den som verkligen vill. Kommer fram ändå. Kanske veckan efter, eller efter 5år. Men jag tror att Gud ser till, att vi får uppleva de här viktiga. De riktigt speciella sakerna. 

Vad händer om man inte väljer? Om jag struntar i att välja. Om jag inte väljer, om jag ska ha kjol eller byxor i skolan. Då får jag troligtvis, gå till skolan i trosor. Och de vill jag inte!
Kanske, mister man valet. Kanske får någon annan välja, åt en. Och de är ju inte alltid bra. Den ända som vet, vad som är bäst för mig. De är jag! Jag vet inte, vad som är bäst för dig. Men de gör du! Även om du inte alltid, ser de så tydligt.

Vad som än händer, kommer du alltid finnas i mitt hjärta!

De är dig som mitt hjärta slår för. De är dig som jag lever, dör för. Du är de bästa jag har, åh du är helt ofattbar!


Idag har jag skrivit tekninkuppsats. Christiaan Huyghens, var den som tog patent på pendeluret år 1656.
Nu har jag, även börjat lyssna på Julmusik. Härligt! Jag längtar så till julen! :D
Snart blir de desperate housewives, men först en vaaaaarm dusch! 
 

Några kloka fraser!

- Ta vara på de du älskar!
- Ta ingen förgivet!
- Lyssna till ditt hjärta!
 

Begravningsbyrå...

Jag har skrivit en del om döden. Jag tycker de är ett interessant ämne. Och roligt/intressant, att diskutera.

Idag på konfan, gick vi till Adagio begravningstjänst.
Vi fick se hur en kista ser ut innuti. Veta att de inte, finns kroppar i den lokalen. Utan att de är i ett kylrum, på sjukhuset eller utanför en av kyrkorna i Terp. Och mycket mer! 
Jag tycker de känns skönt, att veta lite mer. Om vad som händer, när man dör. Och att de tar några timmar innan en kontroll görs, och sedan ett tag till innan en människa dödsförklaras. ;)

Kraaaaam! <3 

Lärare

Andra PRAO-dagen är avklarad. Lärare är ett ganska slitande yrke. Och. Kyrk är en mysig skola!

Att lärare
inte har så lätt, de vet nog alla. Men då är frågan också, om en elev som kommer, under en vecka och är på prao. Är de då jobbigare, än för en vanlig lärare? eller är de tvärtom? Eleverna hänger, bokstavligt talat på en. Men de gör de inte på en ordinarie lärare. Däremot lär en ordinarie lärare planera, och ha ett högre ansvar.  
Kyrkskolan är en mysig skola. 2orna och 6orna, hänger med varann. Går man förbi någon, man aldrig sett förut. Kan de hejja på en, som om man känt varann hela livet! helt underbart! Äkta gullungar är de!

Nu sitter jag och funderar, på vad jag ska säga för vettiga saker. På andakten på fredag. Allt eller inget? eller kanske en överraskning... ja vi får se! Kom på tonår 19.30 i Borgenkyrkan på fredag. Och så är de öppen scen me! på möbeln. Välkommna till båda evenemangen!


Jesus sade: Jag är vägen sanningen och livet.

Ett av mina favorit bibelord ovan. Härligt att veta, och tänka på. När man är på kvällspromenad med hunden! att jag går på Jesus!


Träningsvärk

Igår spelade vi innebandy på tonår. Jag gjorde 1mål. stolt! Under kvällen, han vi även diskutera bus. Äta marängswich. Och prata Gud, och sport.
Idag, så har de varit ledardag, vi åkte till en kyrka som började på ö i Uppsala. Där vi skulle prata om "läget just nu". På köpet träffade vi mammas kusin Thomas, och hans fru Susanna. Helt oväntat, men kul!  Vi åkte vidare till fyrishov, och bowling hallen. Vi fick en rolig, men skrämmande snabbkurs i bowling. Spelet gick, jag gjorde en strike som räknades som spear. spelet slutade med att jag låg typ sist. Men de var jätte kul!
Problemet är bara, att jag är inte van att sporta. Först innebandy och sedan bowling, ger extrem träningsvärk!
Nu är kladdkakan till morgondagens kyrk-kaffe klar. Och jag ska gympa lite... Hoppas på att se många i Borgenkyrkan imorrn.


Vad är de finaste man kan bli?

Scoutledare Tony till sina tonårsscouter: Vi ska ha en diskusion, min dotter (9-10år) frågade mig: vad är de bästa man kan bli? 
Några av oss scouter sa Gud (vi var ju i kyrkan) Men de kan man ju inte bli.
Sen kom vi på något konstigt sätt, in på att om man var rättvis, var man väldigt bra, och de stämmer ju! Men går de att ALLTID vara rättvis?

De slutliga svaret blev, att jag är finast! Att vara sig själv, är de finaste man kan vara! Att inte bry sig om vad alla andra tycker, och inte försöka vara som någon annan.
Följdfrågan blev då: Hur vet man att man är sig själv? Oj, aa de kunde vi inte svara på! den riktiga gränsen kan vi nog inte se över. Du kanske vet, om du bryr dig om allt, vad andra säger och tycker om dig.
Om någon säger att du har en ful tröja, vad gör du då?
Är du som går in på toaletten och gråter, så att mascaran rinner.
Eller den som säger: jag tycker den är fin, och de är de som räknas!
Eller säger du kanske, din är inte heller så värst snygg!
Jag skulle nog i detta fall (om jag nu tycker den är snygg själv) Andvända den trjöjan lika mycket som vanligt, eller oftare. Då är jag kanske lite elak och retsam. Eller så är jag mig själv! Accepterar du mig då? Jag lovar dig att om du är dig själv, kommer ditt liv vara lyckligt! Ärlighet räcker längst! även om det är jätte svår vissa gånger. Jag ljuger också ibland och jag är dum med gänma mellanrum. Men INGEN är perfekt!
Då kan man också ställa sig frågan, Är Gud perfekt? De sägs ju alltid att ingen är perfekt. Jag vet inte om de står i bibeln att Gud är perfekt. Men vad vore de för löfte om de inte gäller alla!? Jag kan inte svara på de.  Och de skulle kunna diskuteras i evigheter. Så jag tror vi sätter punkt här.


Förlåt, men nej de är November!

9 November och snöstorm! Så ska de bara inte vara! Gud måste ha bläddrat ett extra papper på kalendern, Han kanske trodde de var den 9 dec.
Eller är de vi mäniskor som inte värnar om miljön ordentligt? Har vi förstört så mycket att snön kommer en månad förtidigt?

Vad känns bäst, att anklaga Gud eller Människorna? två flugor i en smäll, vi människor är ju en del av Gud!
Men de bästa är ju om vi slipper anklaga över huvud taget! De finns säkert en "rimligare" förklaring. Vad? de har jag ingen aning om, men något måste de ju vara! eller? jo...

Annars idag så har första lucia träningen varit, och så hade jag utvecklingssamtal... Ligger bra till i alla ämnen!(Y)

Karmeran krånglar lite nu, så bilder kommer senare! kram <3


Kjolsmak i baken.

10.30, skulle jag vara i kyrkan, för att göra ett snabbt genrep inför konfa-medverkan. Psalmboks utdelning skedde, och Gudstjänsten startade. Barndrama, ljuständning, predikodrama(konfirmanderna) och textläsning(Jag). Fika och JITS (Jesus Is The Shit= Jesus är bäst). Vi åt på Brorsans och sedan höll jag sällskap med Sofia och Cecilia till Mormor och Morfar, för att träffa kusinerna. Vi åt desert, och spelade spel/lekte lekar! Precis de man ska göra med släkten, ha skoj!

Igår, var jag som säkert många andra, ute med familjen för att tända ljus på gravarna. Kallt, men vackert!
Ljus, ljus och ljus! små brinnande liv.
Men spelar det någon roll om de står 5 eller 1 ljus på en grav? 
Nej, de tror inte jag! visst kanske flera ljus är finare än ett, men de ensama ljuset kan betyda mer, än tusen ljus!
De kan vara så fullt av kärlek och minnen! De kan värma ett hjärta, levande eller ínte.

På JITS, så diskuterade vi "evanielisterna", och hur olika de skrev, vad som var sant? detaljer före eller efter? och till vem riktade sig texten om Jesus?
Ja, jag orkar ärligt talat inte skriva om allt vi pratade om! Men kommer ni på JITS nästa gång, så kommer du att få reda på en del! 
 
 Imorrn börjar skolan.... (y) eller (n) ?? Bra fråga! Som tur är, bara en vecka, sen blir de PRAO! :D
 
Kram på er alla! <3


Stjärna klar, stjärna klar, du lyser så underbar!

Denna vecka, har jag varit ledig! underbart ledig! Men schemat har varit snudd på fullt ändå. i tisdags (tidigare inlägg) så lunchade jag med Evelin.
Onsdag kväll tog Jag, Fia och Richard tåget till Örbyhus, på filmkväll(/natt). kom hem på torsdag förmiddag. Och på kvällen var det Höstmys i kyrkan, mysigt! Idag har jag varit på Alborgen (fångarna på fortet fast lite "amatörigare") Med Sofia, Ronja, Amanda och födelsedags barnet Cecilia! Nu förstår jag hur en kasler känner sig! inklämd i nät/rep. Hem till Cissi efter och käkade tårta. Han hem och äta middag, innan jag och Mamma åkte till kyrkan och städade.

Och mellan detta har jag hunnit tänka me! Igår, när jag var på kvällspromenad med Elton, hände något häfitgt. Jag är en aning mörkrädd, så när jag kommer till grusvägen och gatlyktorna tar slut, är jag hyffsat uppskrämd. Men igår tänkte jag lite extra på stjärnorna, ja de där små lysande prickarna på den mörka himmlen. De syns mycket bättre och mer när de är riktgt svart. så många millioner vackra! Jag brukar gå och kolla på himmen, ögna igenom tills jag hittar karlavagnen, men inte så mycket mer. När jag var på väg hem igen, tänkte jag att de skulle vara ganska häftigt att se en stjärna falla nu. Jag har sett ynka stjärnfall förut, men inte är de många och de har inte varit så berörnade heller. Men 2sekunder efter den tanken, faller en stjärna mitt framför mig! De far ett rus genom kroppen på mig! Jag sluter ögonen och önskar mig något! Jag vart så glad av de, jag fick en stark känsla av att jag inte var ensam. inte "de sitter en våldtäcksman i busken" känslan utan en lugnanade, famnande känsla. En känsla av Gud!


Liten i orden, stor på jorden!

Nu har Evelin åkt hem för att byta om, innan hon ska rida. Hon kom till mig halv 12, och då hade jag maten klar. De blev en vegetarisk pastasås, med purjo och paprika i. jätte god! till efterrätt åt vi de jag kallar "scoutbananer" Banan med choklad och geléhallon, som man lägger i folie och sätter in i ugnen/ lägger på grillen.
Vi han umgås i ca3h, en liten grej blav stor, och betydelsefull. Lunchen var super enkel, men när vi satt vid bordet på mitt rum med tänta ljus omring. så vart de lite festligare iallafall! Och så dessert!
Vi han prata lite.
Men vi gjorde en till sak, som ni ska få lista ut själva! ggGggGGgggGGGgggGggggggg. Nu fick du något att klura på! ;)

De roliga var, att man behöver inte vara, länge och hinna göra massor. att luncha ihop någon gång ibland är också roligt! Ännu bättre att växla lite! 

Gammal men söt! 
<3