Malin är oskyldigt blå!

Efter en dryg timme i blåbärsskogen med min familj ser man ut som typ en avatar (?). Blåspräckliga ben, blålila fingrar och fejkade blåmärken vid fotknölarna. Men några liter blåa små bär blev det i alla fall!
Min dag har tillbringats till störst del på Tierp arena. Hur coolt är det inte att Tierp har en egen arena med 23.000 åskådarplatser? Ascoolt tycker jag! Min vänstra sida är brun, högern frös nästan. Ojämn sol får jag lov att säga.
De snygga bilarna körde inte riktigt lika fort som det fula. Förutom en lysande grymt fin blå pv (gammal veteran volvo). Några värstingar som kom upp i 250km/h. Veteranbils-utställning (Jag såg en AMASON! :D fast den var röd och jag vill ha en gräddvit...) jag har typ bestämt vilken bil jag skulle vilja åka när jag gifter mig, men jag kommer inte ihåg vad den heter, stor var den i alla fall så jag får nog plats med klänningen.
Nu kommer lite bilder på själva arenan.
VIP läktaren och starten
Slutet och bromssträckan.
Stort, större, störst!
Banan är ca 400m lång och bromsbanan är lite längre om jag inte hört fel (dålig koll känner jag nu).

Foto, orm, häst, bad, bil, race = helg!

Just nu kollar jag på en Bond- film på 4an (passar ju för mig som är BONDe, hahah!). En sån karl asså, honom skulle man ha!
Dagen har efter en grov försovning tillbringats med Evelin och Clara, hos Clara. Bilder kommer lite senare eftersom att jag inte har några än.. Vi har som ni kanske förstått fotat en del, hittat en stor huggorm och jag fick panik. Ormskräck! Vi fotade lite med Edvin också, Claras häst. Vi badade i poolen som var 24grader varm. Och imorn ska jag på dragrace på Tierp arena! Grymt!
Som sagt så kommer bilder och mer om vad som händer på arenan senare.
Ha det bäst hörni!

Skrattretande äcklad!

Såhär på sommaren känner jag att det min hjärna fokuserar på är mat. Att komma på nya recept och testa nya saker till lunch. Och när min hjärna tänker på mat, kommer jag inte på så mycket annat att skriva om här.
Men jag tänker faktiskt ta och varna er för internet, en sak jag i vanliga fall hade tyckt varit super pinsamt men som är så viktigt att alla bör veta om det. (Åh, nu börjas det igen tänker du. Nej, det här är en sann historia. Jag lovar.)
Igår kväll gick jag in på bilddagboken, eller dayviwes som det heter numera. Jag lag upp några bilder "sedan sist" eftersom att jag inte varit inne på evigheter. Jag var inne ungefär en kvart och under den lilla tiden fick jag två pm (privat meddelanden), båda var från killar jag inte hade någon aning om vilka det är. Ett av dem var grovt, väldigt grovt tycker jag. Det var formulerat som om det var till en bästa kompis, men budskapet var en fråga om jag skulle vilja visa mig i cam eller på bild, "han" avslutade med att skriva att han själv inte hade någon cam. Jag läste och tänkte "Ha, vilken äcklig loser! Vad tänker han med egentligen? Tror han att jag är helt dum i huvudet?!" Mitt svar var ett strängt "NEJ! Du får väl tycka jag ser bra ut, men där går gränsen och där jag har satt gränsen, förblir gränsen!" Han svarade inget mer på det. Jag kan inte säga att jag är säker, men det var ganska tydliga tecken på att det var en gammal man(/kvinna) som lurades och var ute efter något helt annat egentligen.
Jag har varit på rätt mycket seminarier och sånt om att man ska akta sig för gubbar på internet, så jag hade ju allt i bakhuvudet.
Jag tänkte att om han hade kännt mig eller vetat hur jag var hade han ALDRIG ens försökt. För jag är inte den man ger sig på i första taget...
Sen när jag skulle sova tackade jag Gud att han gjort mig så smart och med så mycket sunt förnuft att säga ifrån och nästan skratta åt det. Jag tänkte faktiskt att nu är jag så gammalmodig att till och med pensionärer börjar stöta på mig. Hahaha!
Jag tänker att vad hade kunnat hänt om jag inte sa ifrån? Vad kan hända dig när det händer dig och du inte säger ifrån? Var väldigt noga med vilka du delar dig själv med, allt som vad du gör, var du bor, vad du heter, vad du delar för hemligheter och hur du ser ut.
Jag heter ändå frokenfritzon på bilddagboken och jag tror till och med det står att jag är Malin Fritzon från Tierp. Det är lite riskabelt, men det viktigaste är att du inte spelar med och läcker information till dessa människor som håller på såhär. Det är viktigt att du delar mitt budskap till dina vänner och rår om dem ordentligt så att inget händer dem. Och lova mig att du använder hjärnan Gud gav dig till att stå emot allt som har med sånt här att göra, det finns bara en som du! Och du är bäst med kläder på!
Ta vara på dig!

What are words - Chris Medina

http://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4&NR=1
Fia satt och spelade den här låten på piano via skype, för nån vecka sen. Visst är en fin?
What are words if you realy don´t mean them when you say them?
What are words if they only for good times, then they don´t.

Jag tycker det är så sant, så sant!
"Im forever keepíng my angel close!"

Åh, jag älskar den verkligen!
Tack Fia!

UNDERBART!

Idag har varit en av de bästa dagarna på länge! Jag klev upp vid nio, tog en kopp te och började sedan förbereda dagens lunch. Fia och Amanda kom vid halv ett och vi åt bakad potatis med olika röror jag gjort. Vi provade VIGO active för att se om det funkade.
Ett tuggummi kostar 2kr, en påse 30kr. Det såg sjukt skumt ut och man får äta max 4st/dag. Piggare och mer
alert kände man sig inte, fast det var rätt gott. "VIGO- tuggummi utan funktion".
Vi åt min chokladmouse, knäppte lite foton och badade i Alices lilla pool (med betonong på lilla).
Vädret har varit fantastiskt underbart och sommrigt och precis nu kom mamma in med en påse nyplockade kantareller, livet blir bara bättre!
Gu vad jag älskar er mina pärlor!
Två systrar när det är överens!
Jag älskar mitt liv och allt som är i det!

Kära Sverige ta er samman.

Nästan 100 personer har ofrivilligt avlidit i vårat grannland Norge. En man har bombat och skjutit ihjäl för många människor som förtjänade att stanna på jorden. En hjärtlös man med en tomhet inom sig, en tomhet och en iska om att "JAG måste göra något. De är idioter i regeringen och på lägret, så här får det inte forsätta." Kanske hade det hjälpt med en gammal hederlig protest, kanske hade han en god tanke bakom det hela som gick långt över styr.
Jag tycker väldingt synd om den här mannen, jag tror att han har blivit fel behandlad och kanske inte kan skilja på rätt och fel. Jag tycker den här mannen själv ska få inse att han har gjort fel, och ångra det. Jag tycker att han ska se ett samhälle som är bra och som får honom att inse vilket skit han har gjort.
Det är obeskrivligt synd om de ungdommar som dödades på ett läger, jag åker också på läger och vet hur perfekt livet är då. Och så kommer det en låtsas polis och tar det ifrån dem. Jag tänker det som om det skulle hända något liknanade på ensro när vi var där, någon kommer och skjuter ner alla fantastiska människor mitt framför ögonen på en. Låt det aldrig ske igen. Frågan är vad som är bäst, att dödas eller att under resten av sitt liv bära oron och sorgen över att ha sett flera av sina kompisar skjutat till döds?
Ungefär en sjättedel dödades, det hade kunnat vara fler. Fem sjättedelar alltså ca500 pers överlevde. De hade kunnat vara döda nu allihopa. Så låt oss fokusera på det positiva att fler överlevde än som dog. Det hade kunnat vara värre, men det är det inte.
Jag har både tänt ljus, haft en tyst minut och bett idag. Men jag har också tänkt på att vi svenskar som inte har några anhöriga eller någon koppling till de döda/mannen sitter hemma och gråter. Det är jätte hemskt det vet jag, men samtidigt som många av mina vänner på facebook gått med i grupper som "Norge, Sverige älskar er" och lagt till den norska flaggan på sin profilbild, så sitter vi hemma i våra tv:soffor och antingen tänker "Stackare... Åh fotboll!" eller "Buhu norge dör *tårar, tårar, tårar*". Vi säger att vi ska stödja dem men hur bra stöd får man från en trupp med böl-fånar?
Jag är absolut inte emot att gråta, det är lika viktigt som att gå på toaletten, men det är de drabbade och norge som ska vara ledsna. Det är hos dem, mot dem och på dem det är hänt hemskheter. Inte gråter du för att jag sparkat i tröskeln och har ont i tån? Nej, oron kommer efter. Jag blir inte heller gladare för att du också gråter.
Så nu uppmanar jag er, vill ni göra nån nytta så gör det också. Att spilla tårar hjälper ingen.
Fråga mig inte vad du ska göra för det konkretaste svaret jag kan ge dig är BE. Om du inte vet vad du ska göra, fråga nån som vet. WWJD? Inte gråta, inte tända ljus och inte heller ha en tyst minut. Jesus hade hjälpt människorna genom att vara där, välsignat dem och stöttat dem. Gett dem den trösten och tryggheten de behöver. Så låt oss be honom att göra det!
Amen!

På andra sidan jordklotet, också kallat Dalarna

Klockan 6 på morgonen vaknade jag igår (lördag) (6!!!!!) fatta hur tidigt det är för en som inte klivit upp före 10 de senaste veckorna. Ungefär halv åtta hade vi packat klart allting och jag hade gått med Elton till farmor, in i bilen och mot leksands SOMMARLAND! Bad och skoj, växlande regn och ingen Go kart (:( ). 4-hjuling däremot som var hur fjollig som helst, killen som höll i det sa typ "Här är gasen och här är bromsen) Jag satte plattan i mattan och failade inte en enda gång, han blev nog lite ägd. Ett dopp i siljan som var jätte kall och så mer skoj. Mot solvi och sedan sova.
Här bodde vi på övervåningen:


Dagen efter (alltså idag, söndag) åkte vi till tomteland i Mora. Där försökte vi fånga trollkungen som hade tagit sagofens pulver kvarn av något slag, så hela tomteland och sagovärlden skulle gå under om vi inte hjälpte till. Jättekul sätt att spendera en söndag på, om man är liten. Tyvärr så är jag inte riktigt så liten så jag uppskattar sagofolk, det gjorde däremot Alice. (Fast tomten hade humor, lite kul faktiskt)
Ett stopp i Rättvik för att promenera ut på långbryggan och sedan en lång ganska plågsam bilresa hem.

Alice tror fortfarande att dalarna är ett annat land och när vi nämnde att vi snart var i Gävle utropade hon "Men då är vi ju i Sverige!" och fortsatte med att fråga om vi åkt förbi uppsala än. Dåligt lokalsinne kan vara lite kul faktiskt.
Även om dalarna är bra fint så är Tierp och hemma så mycket bättre!
Dessa bjuder vi på, kanske om jag lyckas fixa de här med bluetooth så kommer det lite fler pictures!



Känner att jag och Alice måste öva lite på det här...


Sänkta till tomtens nivå!

Den här gillar jag, från långbryggan i siljan i rättvik.

Om Grolfen

För tillfället sitter jag vid skype och pratar med Amanda, Gabbe och Grolfen. Grolfen kommenterade att jag inte skrivit om honom på sistonde, så jag lovade att göra det nu.
Grolfen är nu på väg till coop för att köpa dammsugare. Inte för att han tänker dammsuga, utanför att äta upp den med lite mjölk.
Han är 17år och heter egentligen Tomas, fast typ alla kallar honom Grolfen för att han på internet kallade sig så. Han sjunger bra och tycker om att läsa Harry Potter, vilket han har gjort för oss idag.
Gabbe tycker att han är sjukt rolig och bra på att ragga. Amanda tycker att han är snygg och har fina och rena tänder.
Tomas tycker att kvinnor ska vara i köket, och hög musik är något han gillar. Han är en bra lekledare och bör därför anlitas mer i sånna samanhang. Han tycker att en dålig sak med honom är att han är kittlig under fötterna. Han har så mycket viktigt i sitt liv att han inte hinner städa sitt eget rum. Han är grym på dataspel framför allt tibia, men även på att darta folk.
Alla ungdommar i kyrksamanhang vet vem Grolfen är, han är liksom oundviklig!
Så här ser han ut!
Foto: Sofia Edén

Elakingar är vad dem är!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-personer-pakorda-av-x2000-tag
Hur kan man vara så dum så man försöker gena över ett spår när tåget är så nära att man blir påkörd? Stackars människor till sakna vett!
_________________________________________________________________________________
Nu såhär på kvällningen har jag och mina föräldrar diskuterat rovdjur i svenska skogar. Det är för bedrövligt att regeringen ser varg, lo och allt vad det är som något positivt. De gör ju ingen nytta utan bara har ihjäl oskyldigt byte. När man i uppland under 42 minuter skjuter 8 vargar är det för mycket! Och vilka förstår det, jo de som blir de utsatta eller jagar.
Om en varg skulle gå in i våran hage och börja gå till attack mot kossorna och dem inte gör nått, så måste ju jag. (utan att ha risk att hamna i fängelse)
Om en varg går till attack mot mig måste ju pappa (eller jag) ha all rätt i världen att skjuta vargen. Men nje dom går inte till attack mot människor.
Varför ska vi ens tvingas ha massa rovdjur i skogarna? Kan inte de som så gärna vill ha dem, ha dem på sin trädgård då? Istället för att vi som vill bli av med dem får stå ut med dem!
Alice har i 3år ich, varit livrädd för rävar. Hon kunde komma ned på kvällen och kunde inte sova för att det kunde komma en räv och äta upp henne, ungefär. Det hade inte behövt hänt om inte rävarna funnits. Fast rävarna är inte vårt största problem så länge vi har varg, björn (har vi inte i tierp, vad jag vet men), vildsvin, lo (inbrottstjuvar och mördare) och allt annat elakt.
Jag och farmor ska åka upp i skogen och plocka blåbär nån dag, hur ska vi våga det när det springer en massa rovdjur runt där? Nästan så man vill ha med sig en highland kossa med kalv till försvar! Eller åtminstånde en stark karl... (kanske på tiden att jag skaffar mig en sån, hm... är bra sugen på blåbär så jag får nog skynda mig!)
Godnatt kram från en lite rovdjurs bitter Fröken Fritzon.

Halleluja

Herre rör mitt hjärta, jag vill se dig såsom den du är
och om något skymmer Dig ta bort det och regera här
Hjälp mig leva livet som jag fått så att det ärar Dig
För Du har rört mitt inre Du har viskat att Du älskar mig
Jag älskar Dig min Jesus, Jag älskar Dig min Gud
Jag stannar kvar hos Jesus, Jag vill vara här hos Dig min Gud

Amen
_____________________________________________________________________


"Jag gick mot rött, förlåt! Men det var Nisses fel för han knuffade mig."
Det är faktiskt sant, hälften i alla fall. Det var mitt fel för jag kunde ha stannat ändå. Jag är ansvarig för mina handlingar oavsett vad andra gör och försöker få mig att göra. Men alltid gör vi människor så att vi skyller ifrån oss, alltid. Det är nån form av instingt tror jag. Det var inte mitt fel. Jo, det var mitt fel. Om alla alltid tog åt sig sin egen skulld skulle det ju aldrig bli felbestraffningar.
Jag menar jag kan göra något och säga att det var du. Polisen eller de som anklagar tror mer på mig fast du trottsar mig starkt. Då får du straffet för de jag gjort. Om jag bara sa att det var mitt fel så hade ju jag i alla fall gjort mig förtjänt för ett straff, om jag nu skulle få ett straff eller om jag slipper för att jag erkänner. För så kan det också vara, ju snabbare du berättar för mamma att det var du som hade ned vasen så den gick sönder desto mindre arga diskussioner blir det. Annars lär du kanske vänta med att avslöja det i minst 10år när det är bortglömt och ni kan skratta åt det, men då har du antagligen redan fått ett straff utan att erkänna och det blir inte lindrigare för att du nekar när man ändå kan se att det var du. Eller vad säger du?
Tänk vad en ärlig värld skulle vara bra!

Oh my day!

Först och främst grym lördag kväll i BK, Gävle! Kommer antagligen mer om det lite senare idag eller imorn.
Och ni måste ju bara se dessa bilder från HM katalogen från 93.
Så fult men ändå nästan mordernt igen.
Men barnkläderna var ju FÖR söta!!!

Den magiska gränsen för rasism

Idag när jag borstade tänderna kollade jag mig i spegeln och tänkte att "Jo, jag har nog blivit lite brun ändå!". Jag forsatte min fundering med att tänka på att det är positivt att bli brun, eller hur? På sommaren ligger vi och steker för att bli bruna, trotts att risken för hudcancer finns. (Men man har ju risk att få cancer av allt, tänker du nu. Ja men man behöver ju inte utsätta sig för det i onödan. tycker jag)
Men varifrån kommer tanken med att det är positivt att bli brun, varför är målet på sommaren att vara brunast i klassen på hösten? Vem kom på det?
För det händer faktiskt allt för ofta att de människor som är bruna från födseln, blir illa behandlade för det. Jag skulle gissa på att minst 3/4 av alla afrikaner som emigrerat till Sverige har blivit kallade "Svartskalle", "Neger","Blatte" och allt vad det är. Varför det? Har folk det som hobby eller?
Många svenskar blir på sommrarna brunare än araber, vilka blir kallad svartskalle då? Inte svenskarna i alla fall! Det måste finnas någon magisk gräns, en gräns som säger att "den är det okej att vara oschysst mot".
Och de adopterade då. De som adopterades till sverige när det var små bebisar, är inte de svenskar? Jo de klart dem är det! Jag skulle säga att anser man sig själv som svensk och har svenskt medborgarskap så är man svensk.
Om vi går tillbaka till orden. Enligt svenska akademiens ordbok.
Neger, manlig individ tillhörande den människoras som är inhemsk i Central- o. Sydafrika o. som bl. a. kännetecknas av mycket mörk (stundom chokladbrun) hy, ulligt, krusigt hår, bred, platt näsa o. tjocka läppar. (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/)
Blatte, finns tyvär inte i ordlistan... (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/)
Svartskalle, det finns så mycket men om du intresserar dig för att läsa om det har du länken här (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/)
Det jag ville komma fram till är att orden i sig inte är så hemska, inte enligt mig i alla fall. Men att ständigt på ett negativt sätt bli påmind om att du inte är som alla andra, är inte något man uppskattar. Hur mycket vissa ändå tycker om att sticka ut och höras mest, så vill alla ändå på nått sätt passa in och vara en i mängden.
Om jag alltid skulle få höra "Äh, men du är ju kristen!" med en nedlåtande ton, skulle jag efter ett tag vilja vara allt annat än kristen. Samtidigt som det inte skulle vara så dumt att bli påmind om att Gud alltid är med mig och älskar mig. Men i mitt fall så skulle jag kunna komma undan från det, jag kan praktiskt sätt säga att nej jag är inte kristen längre. Jag KAN ge upp min tro, jag skulle aldrig kunna göra det men det GÅR. Jag kan inte sluta vara svensk, hur mycket jag än försöker så kommer jag alltid att vara svensk. Jag har inte valt att vara svensk, jag bara är det.
Jag kan göra precis lika lite åt det som du kan, så varför stoppa ner det i halsen på mig?
Jag kan inte svara på varför Gud skapade människor med olika färger på huden, men jag lovar dig att det var INTE för att vi ska såra varanndra pga det. För på insidan ser vi alla likadana ut, och visst håller ni med om att det är insidan som räknas?
Så hörni, om ni verkligen måste mobba någon så gör det för något de själva har valt. Ska du mobba mig så mobba mig hellre för min tröja än för mina öron. För tröjan har jag valt, och mitt val är starkare än dina ord.
Men jag förstår verkligen inte varför man ska såra någon i onödan. Du vill inte bli det så varför skulle andra vilja bli det? (skulle du vilja det råder jag dig, sök hjälp!)

Det går inte att växla en automat-moppe...

Klockan är tre och jag har redan hunnit höra av körskole lärarenatt jag är bäst på att köra moppe och gjort ett prov på 70 frågor på 59min.
När jag vaknade i morse vågade jag inte gå ner, rädslan av att det inte skulle finnas någon hund där nere var för stor. När mamma kom upp kvart i nio säger hon att Elton lever, men han mår inte bra. Jag går ner till Elton som sitter vid soffan och kommer ingen vart. Han kunde inte ställa sig upp själv och åt inte, drack inte och pinkade inte (en han hund pinkar jämt) igår kväll, han mådde urkasst. Vid tolv löft jag och pappa ut honom för att han skulle kunna pinka och få lite luft, han tog tre vingliga steg mot mig och sedan satte han sig igen, det var allt han kunde. Pappa åkte iväg en stund och när han och farfar kom hem så skällde han och kunde inte ligga kvar i sängen när han såg farfar, utan reste sig och viftade på svansen. Vid ett åkte vi till veterinären i örbyhus och vi fick medicin, bra bakterier för magen och blötmat som vi ska blanda med majsvälling.
Nu kan han gå och resa sig själv och sånt, men en riktig promenad blir det nog tidigast imorn.
Nu är klockan halv fyra och jag har hunnit med att skriva ett lite inlägg och dricka kaffe.
Bra dag! ;)

Växlande åska med sol och regnbåge

Mörka, låga, tjocka och ovädersbildande moln svävar utanför mitt fönster på väg mot kusten. Ovan det tjocka syns nästa lager moln, fast dessa mindre skrämmande. Ovan dessa syns solen och den blå himlen. Solen börjar gå ned bakom granarna och livet känns plötsligt lättare. Det fuktiga trycket försvinner och den glada sommarkvällen tittar fram och är så underbart härlig. Nyss var det en jätte skur här och snart skiner solen. Tidigare idag såg jag en liten regnbåge mitt ovanför mig, Alice tyckte den var jättefin och jag kunde inget annat än att hålla med samtidigt som jag tänkte på Gud.

Ut över hav och över land
Din ström av kärlek flyter fram,
jag öppnar mig och tar emot
den enda frihet som är sann,
Min lycka är att vara din
Jag lyfter händerna mot dig
för jag vill tacka för all kärlek som du ger mig!


Att ana det värsta- positivt

Jag har kommit på en sak. Jag kommer att använda ordet tänker istället för säger, för jag vet inte om jag säger det lika ofta som jag tänker det.
Jag tänker ofta att om jag anar det värsta kan det bara bli bättre, ganska sant ju! Frågan är bara hur bra det är att tänka så egentligen? Riktigt så långt som att om en kompis inte svarar på facebook chatten anar jag att den är död, när det egentligen bara var på toa, har jag inte kommit! (Tack å lov)
Men samtidigt tänker jag ofta att äh, se det från den ljusa sidan...
Och nu undrar ju jag om det verkligen går ihop, eller om jag trotsar mig själv? Det har jag gjort många gånger och det kommer jag garanterat att göra många gånger till, så varför skulle inte det här kunna vara en av dem!
Därav rubriken "Att ana det värsta- positivt" hör det inte ihop, eller krockar det helt?
Jag tänker tillbaka på en dödsolycka som var utanför vid mig för några veckor sedan. Vad jag vet så var det två inblandade och en av dem omkom. När jag anländer tänker jag inget, men jag tar heller inte för givet att alla lever och mår bra.
Sen när jag får reda på att en av två har avlidit tycker man ju att det inte finns något positivt med det, men en av två överlevde ju faktiskt. 50% har fortfarande ett liv, det kunde varit 0% men det var 50!
Samtidigt så tror jag att inget är slumpen, allt har en mening för det är Gud som styr. Kanske hittar någon anhörig en annan väg att gå och finner då vägen till lycka pga den omkomne. Jag förstår att ni tycker jag är helt galen som kan tänka så, positivt med en inte ens 40år gammal människas död. Men i alla fall jag som inte kände människan kan ju bättre se det ljusa än att gråta för det, det kan jag lova att så många gör ändå!
Jo, jag har ett hjärta jag med, jag lovar!
När vi ändå hamnade i olycksbranschen kan jag passa på att berätta att jag håller på att läsa en bok. Jag hatar att läsa (moppeboken är en ren plåga) men har ändå tagit mig tid att börja läsa Don Pipers 90 minuter i himlen. Recension kommer när jag läst ut den nästan 200 (!) sidor långa boken.
Ha det bra och kom ihåg att du tycker vad du tycker och jag tycker vad jag tycker, och det behöver varken matcha med varann eller morgondagens åsikter!

Svenskt sommarväder!

Solen håller på att gå ner bakom träden över svanby. Nyss satt jag på cykeln med väskan över axeln på väg hem från Evelin där jag tillbringat helgen. Jag åkte dit vid ett igår och vi åkte till bergstäckten och badade. Vi var till stallet en stund där jag var tvungen att gå genom hela hagen ensam bland alla hästarna och sedan tillbaka igen när jag hämtat grimman Evelin behövde. Snacka obehagligt när hästarna lunkar efter en och man har inget att skydda sig med! Jag har inget emot att vara i en kohage för kossor kan jag få iväg om de kommer för nära (+att de sätter egna gränser) men hästarna kommer ju och buffar på en!
Vi har kollat på 8 avsnitt (tror jag) av sex and the city. Och så har vi installerat sims 3 på två datorer, så vi spelade en massa sims också fast det egentligen inte skulle gått med bara en skiva. Super kul alltså!

En känsla av obehag och lugn

Jag måste ha världens konstigaste kossor... Här om dagen så stod jag utanför hagen stod en ko och en kalv stod och åt hö 1m in. Jag tog en näve maskrosor och försökte få dem att komma på klapp avständ, men kalven tyckte bara att blä, försök med något annat. Så jag tog en tistel, den är typ taggig och sticks för den som inte vet det, och stack in i hagen. Då passade de sig att provsmaka lite! Vilken kalv väljer en tistel framför maskrosor? Våra highland kalvar.
Idag var jag och hälsade på min gammelmormor som är sjuk. Hon har varit sjuk väldigt länge och flyttade hemifrån lägenheten för typ 10år sedan. Hon har flyttat runt på lite olika hem, men nu sedan nån månad tillbaka är hon på åskarbygården här i tierp. Hon fyllde 90 dagen jag åkte på läger, så jag hann inte vara med och fira henne då.
Mamma berättade igår att hon var jätte dålig, bara låg och blundade och svarade typ inte på tilltal. Shit tänkte jag, jag måste hälsa på henne en sista gång om hon är på väg att dö nu! Så jag åkte dit idag, öppnade dörren och ser rullstolen tom stå i köksdelen av rummet. *andas Malin* Tar ett steg in så jag ser att hon ligger i sängen, sneglar på henne för att se om hon andas vilket hon gör. Puh tänkte jag! Går in och lägger handen på hennes och säger Hej mormor, det är Malin. Hon öppnar ögonen, men stänger dem snart igen. Hon svarar lite på tilltal om att hon har ont och är trött, så jag tar och vattnar lite blommor så länge. Jag har alltid tyckt att det är obehagligt när hon inte har glasögonen på sig, hon ser så icke levande ut liksom. Så i hopp om att hon skulle vilja ha glasögonen på sig frågar jag henne, hon svarar med en ton jag tyder som "Ja, men personalen sätter ju inte på mig dem!" så jag hämtar dem och ser ganska snart min gammelmormor ligga där på sängen och inte bara nån halvdöd random tant.
Det var jobbigt att vara där, samtidigt som det var väldigt fridfullt på något sätt. Samtidigt som jag ville därifrån, ville jag sitta där hela dagen. Men det var hemskt att se sin egen gammelmormor ligga på sägen och lida av smärta och trötthet. Jag tror att Gud var där, det kändes så. Som att han var där och började måla upp pärleporten på väggen för att sedan ta med mormor till himmlen. Jag tror att det var sista gången jag träffade henne i det här livet.
Jag har länge varit "redo" på att hon ska dö, och jag tror faktiskt att det är hennes tur nu alldeles snart. För hennes skull!

Kajsa Kavat

Har ni läst om Kajsa kavat nån gång? Flickan som hjälper sin mormor med allt. Hon som blev lämnad i en korg på trappen till gamla mormors hus med en lapp, "Ta hand om den här" (eller nått liknande) stod det. Mormorn var ju väldigt gammal, men hon tog sig an flickan som visade sig vara så kavat så!

Tänk vad härligt! Åh kan inte jag få vara mormorn (haha) och nästa gång jag kollar ut, står det en bebis som väntar på att bli omhändertagen! Åh, vad jag vill ha en bebis!
Nu tänker ni säkert att är hon helt dum eller? Hon är ju bara ett barn! Ja, jag är lite knäpp och så men jag vill i alla fall ha en bebis! Tänk så mysigt att ha en bebis i famnen, att gå ut med barnvagn och göra välling i flaska. Se de små tårna och fingrarna. Sen efter ett tag kommer ungen lära sig att prata, gå och busa. Det är ju också gulligt på sitt sätt, även om det är minst lika mycket jobbigt jobb med det hela!
Åh, kan inte kajsa kavat become true?! Please, amen!

BIbeln

Bibeln är nog den bästa boksamlingen som finns! I bibeln hittar du allt mellan himmel och jord (ganska boksatvligt).

Bibeln för mig är...

...en samling av 77böcker, slrivna för 2000år sedan

...en påminelse om vad som betyder något

...ett innehåll som passar in i varje sekund av mitt liv

...sjukt tråkig, men också sjukt spännande

...en handbok för hur vi ska vara mot varandra

...grunden till vem jag är

...så onödig, men samtidigt så nödvändig

...Guds konkreta sätt att berätta för människorna vad han vill med dem

I min konfa bibel (och i alla andra konfirmander från Tierp/Örbyhus missionsförsamlingar biblar) finns det blanka(asså inte vita), nytryckta sidor som en liten "förklaring" till vad som står i just den bibelboken, och kanske något speciellt bibelord som kan passa.

Tex Johannes evangelium :
De sju orden, Jesus säger:
Jag är livets bröd
Jag är den sanna vinstocken
Jag är uppståndelsen och livet
Jag är världens ljus
Jag är grinden
Jag är den gode herden
Jag är vägen, sanningen och livet. (Den som tror på mig skall inte gå under, utan ha evigt liv)

"Läs vad Jesus gjorde på uppmaning av sin mamma i Joh 2:1-11"
Jag gissar på vatten-vin undret?
Tänk, Jesu första under var en åtsägelse från hans mamma.
Mitt första under var nog att gå eller prata och de hade nog inte gått utan min mamma heller...


Som ni säkert märker så finns det rätt mycket spännande i bibeln (Och jag har inte ens nämnt något som är spännande än..) men jag råder er, försök inte läsa bibeln från början till slut! Då kommer du tröttna efter typ 2 kapitel, ta små stycken ibland. Jag brukar försöka att varenda kväll innan jag somnar öppna min bibel på en random sida, läsa en vers eller två och sedan fundera på om det kan ha haft något samband med min dag. Sen så har man ju något vettigt att tänka på när man somnar! (Men glöm inte att läsa så du fattar sammanhanget, annars kan du hamna på helt fel ställe!)

Men nu ställer jag en fråga till dig som är kristen.
Hade du varit kristen även om du inte hört eller läst ett enda bibelord?
Jag kan med både oro och glädje säga att för mig är det nog grupptryck. Jag hade aldrig kunnat tro om jag inte fått höra verkliga saker om Jesus från 2011. Hade jag suttit ensam i ett rum utan någon som berättade något om Gud och Jesus eller utan att läsa bibeln hade jag inte trott. Frågan är att om inte bibeln fanns, hade då nån varit kristen? Allt hände ju för 2000 år sedan och ingen som lever nu levde då.
Tack för bibeln och tack för att det finns som många som insett det Goda! God, Gud, Dios, Gott, Deus, θεός!
Lägg märke till att Gud på engelska och tyska betyder God, och Gott på svenska! Positivt och grymt!

Godnatt!

Jonas Helgesson

Jonas Helgesson är en CP-skadad kille i 30års åldern, han är ståuppare och kristen. I fredags kom han till ensro för att vara lite rolig och få oss att skratta, men det han gjorde var att i det roliga blanda in människans beteende så det hela blev som en predikan.
Det första han sa begrep man knappt eftersom att han pratar rätt sluddrigt, men han forsatte med att berätta om sig själv. Han sa att om 10min så skulle vi förstå bättre vad han sa och om 50min skulle vi förstå hans tal lika väl som alla andras. Han berättade att hans händer hade ett eget liv ibland, ville han dricka kaffe kanske högern tyckte att "Nej, vi spiller lite istället!".
Så berättade han om en klocka han fått en gång, den var vattentät ner till 10,000m djup. Han tyckte det var ascoolt och blev lite mer nyfiken på det. Han kollade upp och hittade ett enda ställe där det var så djupt och det var utanför Hawaiis kust. Han sa att om han skulle åka dit och dyka skulle nog inte kolla klockan och se "18.10 åh nej, jag missar aktuellt!" så varför ha en sån klocka?
Något annat som fastnade var att vi skulle vara tacksamma för allt! För det jobbiga för något gott med sig!
Tex:
Disk- Jag har mat
Tvätt- Jag har kläder
Jag har inte tid- Det är många som vill mig något
"Åh nej, jag måste tanka!"- Jag har något att tanka
Fått sparken från ett jobb- Jag var för bra
Och om inte du är du, vem ska då vara du?
Om jag försökte vara någon annan än Malin, vem skulle då vara Malin?
Jonas kan inte sitta på huk, so what? Inte säger hans fru en fredag kväll "Ska vi kolla på tv? -Nej! Ska vi gå ut och dansa? -Nej! Jag vet vi sitter på huk!"
Jag kan inte spela fotboll och jag är inte bra på tekniska saker och då låter jag bli att spela fotboll och hålla på med teknik för det är inget för mig i alla fall! Jag presenterar ju mig inte som "Hej, jag heter Malin och jag är sjukt bollrädd och är urkass på teknik!" bara för det. Och jag skulle inte heller presentera mig som Malin som är bra på att prata och tycker om rött läppstift, det skulle ju låta jätte knäppt! Däremot har jag ju kära vänner som både är bra på fotboll och på teknik och eftersom att jag inte är rädd för att prata så kan jag ju bara fråga dem om det är något! Vad har man inte vänner till? Jo för att hjälpa varann!

X(plosion)

  • Nu har jag kommit hem från Ensro. En fantastisk vecka på en lägergård utanför Rättvik med massa härliga, kristna och busiga ungdomar och ledare.
Lite udda/spännande saker jag varit med om under veckan:
  • Jag har lärt känna nya människor och gamla bättre!
  • Jag har lyssnat till Jonas Helgesson (en ståuppare med CP-skada)
  • Jag har fått höra att mina älskade ringlekar varit jätte roliga.
  • Jag har fått höra att jag borde satsa på en karriär som modell (inget för mig)
  • Jag har fått höra att killar i min ålder tycker raggnings repliken "Tjena pudding, står du här och dallrar" är okej
  • Jag har diskuterat att/var/hur/när jag ska döpa mig (inte bestämt än!)
  • Jag har fått lära mig att massage också kan kallas frikyrkosex (lite skrämmande)
  • Jag har konstaterat att man kan jämföra att behöva gråta som att vara kissnödig, lika bra att släppa ut det när man har chansen!
  • Jag har räknat efter lite och konstaterat att jag varit på typ 18 läger! 13 scoutläger (tror jag), 4 tonårsläger och 1 konfaläger (wow!)


Det är mycket som händer på läger. Blod, svett och tårar, bus, bad och massa glädje samt sorg.
Det har varit mycket inspirerande och spännande gudstjänster och seminarier, beach party, skattjakt och såklart fritid med sol och bad, aerobics och "dykning"! Rekommenderar helt klart er alla att åka på tonårsläger, och för dem som sommarjobbar; det finns nyårsläger också!! ;)